Video: õpilasi üllatasid PISA testi lihtsad ülesanded (4)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

PISA uuring oli üllatavalt kerge, arvasid eile testi sooritanud Tallinna Inglise Kolledži õpilased. 

Sel nädalal algas Eesti koolides järjekordne PISA uuring, mille käigus hinnatakse õpilaste teadmisi ja oskusi nii funktsionaalses lugemises kui matemaatilises ja loodusteaduslikus kirjaoskuses. 

Eile tegid testi Tallinna Inglise Kolledži õpilased, kelle sõnul tuli lahendada üllatavalt lihtsaid ülesandeid. «See test teadmisi ei pannud proovile,» ütles 8. klassi õpilane Johann Markus Liiva. Ka Triinu-Liis Mätlik kinnitas, et tema jaoks tundusid ülesanded väga lihtsad, kuid lisas, et kuna kõigil olid erinevad küsimustikud, tuli mõnel õpilasel natuke rohkem arvutada ja «ajusid ragistada». 

Äsja PISA testi sooritamise lõpetanud õpilaste sõnul ei olnud neil ka närvi sees. Palju rohkem panid närveerima sisseastumiskatsed gümnaasiumisse, sõnas Tristan Mõts. Samuti 9. klassis õppiv Eke Jakob Uibo ütles, et valmistas end testiks küll loogikaülesandeid lahendades ette, kuid eksaminärvi ei tundnud ka tema. 

Enamike ülesannete puhul tuli valida õige vastusevariant ja nappis ülesandeid, mille puhul tuli ise pikemalt mõelda, kirjeldas testi 8. klassis õppiv Peter Kipp. Kuigi mõnes kohas tuli kirjeldada, kuidas oma järelduseni jõuti, tundusid ülesanded Kipile lihtsad ja tema meelest oleks võinud seda testi teha ka nooremad õpilased. 

Oma teadmised ja oskused saad panna proovile viimaste aastate PISA testide avaldatud näidisülesandeid lahendades. Need leiab SIIT

Pisa 2018 test

  • PISA 2018 põhitest Eesti koolides toimub 9. aprillist 11. maini.
  • Uuringu valimis on 234 kooli üle Eesti, igast koolist 52 õpilast. Kui koolis on vähem õpilasi, teevad testi kõik selles vanuses õpilased. Eesti valimis on u 7500 õpilast.
  • Uuringus osalevad 2002. aastal sündinud õpilased, enamus neist õpivad 9. klassis.
  • Test on täies mahus elektrooniline. 
  • Peale looduse, matemaatika ja lugemisülesannete vastavad osa õpilastest ka küsimustele rahandusõppe kohta. 
  • PISA 2018 uuringus osaleb üle 80 riigi ja majanduspiirkonna.
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles