EV100 tähistamiseks istutatakse Hiiu saja tamme parki sajas tamm

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saja tamme pargi tähis.
Saja tamme pargi tähis. Foto: Jukko Nooni

Laupäeval, 28. aprillil kell 12 istutatakse Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamiseks rajatud Hiiu saja tamme parki viimane, sajas tamm.

Meeleolu loob Nõmme Brass Aigar Kostabi juhatusel. «Hiiu saja tamme pargi rajamise idee autor on endine ajakirjanik Kadi Alatalu Nõmme Tee Seltsist. Suurem osa sajast tammest istutati 2016. aastal, kui Nõmme tähistas linnaõiguste andmise 90. aastapäeva,» lausus Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis. «See on nõmmekate kingitus Eesti Vabariigi juubeliaasta tähistamiseks, millesse on panustanud kohalik kogukond, linnaosavalitsus ja Tallinna linn. Eestlastele on ju ikka meeldinud ennast tugeva ja visa tammega võrrelda. Loodetavasti kasvavad tammed Hiiul veel ka siis, kui Eesti Vabariik tähistab 200. ja 300. sünnipäeva,» lisas Šillis.

«Nõmme on mändide linn, aga sama hästi kasvavad siinses pinnases ka tammed. Nii ütlevad taimetargad. Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks rajatakse üle kogu meie maa tammikuid. Tamm on olnud iidne Eesti puu ja tammikud meie maastiku pärisosa,» tutvustas Kadi Alatalu kaks aastat tagasi saja tamme istutamise mõtet.

Kui algul välja pakutud plaan oli puiestee, siis ettevõtmise detailide täpsustudes sai sellest pigem tammepuistu. Tallinna keskkonnaameti spetsialistid mõtlesid välja kontseptsiooni ja tegid istutusjoonise. Nõmme «Eesti Vabariik 100» tammed kasvavad Hiiul Vääna ja Salve tänava vahelisel Pärnu maantee lõigul, kuhu on istutatud kolme sorti tammesid: harilik tamm, püramiidtamm ja punane tamm. Istutustööde ning saja tamme kaheaastase hoolduse maksumus oli ligi 40 000 eurot, mille kattis Tallinna keskkonnaamet asendusistutuse vahenditest.

Nõmme Tee Seltsi algatusel ja annetajate toel valmis 2016. aasta lõpus Hiiu 100 tamme pargi tähisena ka pronksist ja rauast sepistatud monument, mille autoriteks on disainer Erkki Vaader ja metallikunstnik Heigo Jelle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles