Bürokraatia tekitab jäätmejaamades järjekordi

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järjekord Pääsküla jäätmejaamas.
Järjekord Pääsküla jäätmejaamas. Foto: Liis Treimann

Euroopa roheliseks pealinnaks pürgiv Tallinn võtab elanikelt tasuta vastu mitut sorti jäätmeid, kuid isiku tuvastamine id-kaardi abil tekitab jäätmejaamades järjekordi.

Alates aprillikuust tuleb Tallinna elanikel ka Rahumäe jäätmejaama minnes kaasa võtta id-kaart, sest ilma isikut tuvastamata seal soodustust ei saa. Teistes jäätmejaamades kehtis selline kord juba varem. Isiku tuvastamine võtab aga aega ja nii kipuvad jäätmejaamade väravate taha eeskätt nädalavahetustel pikad järjekorrad tekkima.

Pääsküla jäätmejaamas oli laupäeva pärastlõunal järjekorras ligi paarkümmend autot ning selleks, et kuus kotti aiajäätmeid ära anda, tuli seal seista üle poole tunni. Rahumäe jäätmejaamas oli samal ajal olukord veel hullem. Järjekord oli umbes sama pikk, aga see liikus lootusetult aeglaselt. Nimelt tegeles kummaski jaamas klientide teenindamise, ehk nende isiku tuvastamise ja vajadusel raha kasseerimisega vaid üks töötaja.

«Eks siin on mitu asja korraga koos. Esiteks on praegu see aeg, kui kõik tahavad koristada ja sealhulgas ka oma jäätmed ära anda. Teine probleem on tööjõuga. Me otsime sinna pidevalt inimesi, aga sellesse ametisse on keeruline töötajaid leida. See on hea töö näitkeks mõnele pensionärile – konti ei murra, aga ka palk pole eriti suur,» tõdes Tallinna keskkonnaameti juhataja Relo Ligi. Ta kinnitas, et keskkonnaamet on järjekordade probleemist teadlik ning tegeleb sellele lahenduste otsimisega.

Jäätmejaamade opereerimisega tegeleb MTÜ Keskkonnateenused, mille asutasid koos Tallinna linn ja Loksa linn. Rahumäe ja Pärnamäe jäätmejaamad rajati eurorahadega, mille saamiseks pidi Tallinn asutama ühise MTÜ Loksaga, sest ükski naaberomavalitsus polnud plaaniga nõus. Projekti raames tehtigi kolm jäätmejaama Tallinna ja üks Loksale.

Jäätmejaama ehitamine on Ligi sõnul nii kallis, et paljud omavalitsused pole suutnud seda teha. Nii näiteks on Tallinn sõlminud Saue vallaga lepingu, mille alusel võivad sealsed elanikud oma jäätmed Pääsküla jäätmejaamas ära anda samadel tingimustel kui Tallinna elanikud. Ka sauelased peavad id-kaardiga oma elukohta tõestama, vastasel juhul küsitakse neiltki raha. Saue vald maksab Tallinnale jäätmejaama teenuste kasutamise eest 15 protsenti Tallinna poolt jäätmejaama käitamise eest makstavast tasust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles