Kriminaalsed lood Taavi Aasa valitsemisajal (6)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Aas.
Taavi Aas. Foto: Erik Prozes

Tänase Tallinna linnapea ja varasema linnapea kohusetäitja ning abilinnapea Taavi Aasa võimuloleku ajal on linnavalitsuse süsteemis juhtunud ridamisi kriminaalseid lugusid, millest Aasal polnud oma sõnul aimugi.

Korruptsioon TLTs

Värskeim pahandus tuli avalikuks 3. aprillil, kui keskkriminaalpolitsei ametnikud pidasid kinni Tallinna Linnatranspordi ASi (TLT) neli juhtivtöötajat, kellest kolme kahtlustatakse riigihangete nõuete rikkumises ning eelise andmises ja ühte altkäemaksu võtmises. Tänaseks on teada, et kriminaalasja «põhitegija» on bussiremonditöökodade asejuht Jaanus Vink, kes võeti esialgu kaheks kuuks vahi alla.

Kriminaalmenetluse tähelepanu keskmes on kasutatud busside ostmise hanked alates 2012. aastast. Ühele juhtivtöötajale heidetakse samuti ette suures ulatuses altkäemaksu võtmist ajavahemikul 2012-2017 selle eest, et kindlad ettevõtted saaks eelise nii kasutatud busside kui ka remonditeenuste ja kaupade hankimise käigus. Altkäemaksuna saadud vara maht küündib kokku 2 miljoni euroni.

Räpane prügiäri

Kaitsepolitsei pidas mullu 25. mail Tallinna prügiäri kriminaalasja raames kinni tollase abilinnapea Arvo Sarapuu, kes sai kahtlustuse toimingupiirangu rikkumises eriti suures ulatuses. Lisaks kahtlustatakse kaht meest suures ulatuses toimingupiirangu rikkumisele kaasaaitamises. Kriminaalmenetlus on praegu pooleli. Sarapuud süüdistatakse seotuses prügiveofirmaga BWM, kes on linna hangetel saanud küsitavaid eeliseid, kuid pole tööga hakkama saanud.

Tollal linnapea kohuseid täitnud Taavi Aas ütles tollal pressikonverentsil järgmist: «Jah, ma võin täna öelda, et ma olen varem palunud linna sisekontrolliteenistusel olukorda uurida. Pean tunnistama, et sisekontrolliteenistus ei leidnud midagi sellist, mis oleks andnud alust arvata, et Sarapuu on BWMiga seotud. Loomulikult oleme me sellest ka Sarapuuga rääkinud ja ta on alati kinnitanud, et tal puudub BWMiga seos.»

Meelis Pai tööleping

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo alustas mullu märtsis Tallinna Linnahalli ASi nõukogu esimehe Meelis Pai suhtes väärteomenetlust, kahtlustades teda ametiseisundi või mõju korruptiivses kasutamises

Tallinna linnavalitsus otsustas 20. märtsi erakorralisel istungil vabastada Pai Tallinna Linnahalli ASi nõukogu esimehe kohalt, kuna mees sõlmis ise endaga töölepingu kunstilise juhi ametikoha täitmiseks. Tallinna linnapea kohusetäitja Taavi Aasa kinnitusel käitus Pai ametis olles omavoliliselt.

Pai on tema vastu suunatud süüdistused tagasi lükanud, kinnitades, et hoopis tema juhtis avalikkuse tähelepanu linnavõimu korruptiivetele katsetele seoses linnahalli arhitektuurihankega.

 

Ametnik libaarvete eest süüdi

Eelmise aasta 13. veebruaril mõisteti Põhja-Tallinna valitsuse ametnik Elbe Lumiste süüdi dokumendi võltsimises ja karistati teda ühe aasta pikkuse vangistusega tingimisi. Asi oli seotud Põhja-Tallinna valitsuse poolt 2014. aastal vähekindlustatud elanikele ja eakatele korraldatud reisiga Peterburisse. Pärast reisi toimumist püüdis Lumiste organiseerida reisi eest tasumist võltsarvete alusel.

Linnaosavanem lõbustas Valga pensionäre

11. jaanuaril 2017 jõustus kohtuotsus, mis jättis tollase Tallinna Kesklinna vanema Alar Nääme lõplikult süüdi omastamises.

Harju maakohus leidis 30. mail 2016, et keskerakondlane Nääme on korraldanud linna raha eest valimiskampaania ürituse, ja mõistis talle rahalise karistuse. See oli esimene kord Eesti kohtupraktikas, kui keegi sellises teos süüdi mõisteti.

Kohus leidis, et Tallinna Kesklinna valitsuse vanemana korraldas Nääme kaks kontserti Valga kultuuri- ja huvialakeskuses. 18. jaanuaril ja 13. veebruaril 2015 korraldatud kontserdid toimusid vahetult enne riigikogu valimisi. «Kontserdid olid oma olemuselt valimisüritused. Seega oleks nende korraldamise eest pidanud maksma Nääme ise. Nääme lasi aga kontserdiga seotud kulutused kanda Tallinna Kesklinna valitsuse eelarvest,» selgitas kohtunik tookord.

 

Tallinna TV juht uurimise all

2016. aasta detsembris pidas keskkriminaalpolitsei kinni Tallinna Televisiooni juhi Toomas Lepa kahtlustatuna telekanali vara omastamises. Lisaks Lepale pidasid politseinikud samas kuriteos kahtlustatavana kinni veel kolm inimest, nende seas telekanali arvamustoimetaja Mart Ummelase. Kriminaalmenetlus on pooleli.

 

Savisaare altkäemaksuafäär

22. septembril 2015 esitas kapo tollasele Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele kahtlustuse korduvas altkäemaksu võtmises. Kahtlustuse järgi võttis Edgar Savisaar 2014. ja 2015. aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka kolmanda isiku kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses.

Tänaseks on asi jõudnud kohtusse, kuid kohtuprotsess on Savisaare terviseprobleemide tõttu seiskunud.

Altkäemaks transpordiametis vol 2

20. juunil 2014 mõistis kohus pistisevõtmises süüdi Tallinna transpordiameti endise osakonnajuhataja Vello Lõugase.

Lõugast karistati korduva pistisevõtmise, dokumendi võltsimise ja võltsitud dokumendi kasutamise eest kaheaastase tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga. Ühtlasi konfiskeeris kohus Lõugaselt 3. seeria BMW, mis oli kohtu hinnangul kuritegelikul teel saadud vara.

Altkäemaks transpordiametis

Harju maakohus mõistis 2012. aasta aprillis Tallinna transpordiameti endise juhataja Mati Songisepa (71) süüdi selles, et ta võttis enam kui 2,25 miljonit krooni ehk üle 144 000 euro pistist ning karistas teda tingimisi vangistusega.

Kohus karistas Songiseppa kokkuleppemenetluses kolmeaastase tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga ning mõistis talt riigituludesse välja sundraha 435 eurot. Kohtuotsusega mõisteti konfiskeerimise asendamise korras riigile osaliselt välja ka süüteoga saadud vara summas 10 412,26 eurot. Prokuratuur lähtus kokkuleppe sõlmimisel Songisepa raskest tervislikust seisundist ja varalisest olukorrast.

Pistis Aasa nina all

30. märtsil 2012 mõisteti abilinnapea Taavi Aasa nõunik Ivo Parbus süüdi pistise võtmise eest. Süü seisnes ühelt ehitusettevõtjalt pistisena 15 000 kroonise AS-i Estravel kinketšeki saamises detailplaneeringute menetluse üle järelevalve teostamise eest. Kohus karistas Parbust kolme aasta pikkuse vabadusekaotusega.

Linnaplaneerimise ameti juhataja pistisevõtt

22. augustil 2011 tunnistati tollane linnaplaneerimisameti juhataja Toomas Õispuu süüdi pistise võtmises advokaat Viktor Kaasikult. Asi lahendati kokkuleppe menetluses. Õispuu karistuseks jäi aastane vangistus tingimisi kolmeaastase katseajaga ning Kaasikule rahaline karistus.

Mupo juht võttis altkäemaksu

2011. aastal mõisteti mupo juht Kaimo Järvik süüdi altkäemaksu võtmises ja määrati talle karistuseks üks aasta ja kuus kuud vangistust, millest tuli ära kanda kaks kuud. Järvik sai kohtutäitur  Priit Lantinilt 9500 eurot altkäemaksu selle eest, et andis mupo trahvinõuded sissenõudmiseks Lantinile..

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles