Tallinna päeva juhatab sisse Aasa ja Ratase kohtumine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Aas ja Jüri Ratas.
Taavi Aas ja Jüri Ratas. Foto: Tairo Lutter

Tallinna päeva tähistatakse taas 15. mail ja selle juhatab sisse peaminister Jüri Ratase ja Tallinna linnapea Taavi Aasa sümboolne kohtumine kell 9 Lühikese jala väravatorni juures.

Kell 9.30 kogunevad raekotta pidulikule istungile Tallinna aukodanikud, ühtlasi antakse vapi- ja teenetemärgid üle tänavu selle tunnustuse osaliseks saanutele. Tallinna päeva tähistatakse juba 17. korda – traditsioonile pandi alus 2002. aastal.

Tallinna päev avatakse pidulikult ja linnarahva osavõtul kell 12 tavapäraselt Raekoja platsil. Oma esimese avaliku esinemise teeb mullu sügisel asutatud linnatöötajaid esindav Tallinna Raekoor.

Mitmesuguseid pidupäevaga seotud ettevõtmisi jagub kogu päevaks ja üle linna. Vabaduse väljakul avatakse vabaõhu-fotonäitus «Enne ja nüüd», kus on eksponeeritud Tallinna tuntud paigad 100 aastat tagasi ja tänapäeval - fotonäitus kõrvutab sajanditagused arhiivifotod tänapäevaste kaadritega. Tegemist on pealinna kingitusega Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks. Näitus valmis Tallinna kultuuriameti ja Tallinna Linnaarhiivi koostöös. Arhiivifotodelt pärit kohad püüdsid kaadrisse fotograafid Peeter Sirge, Kaupo Kikkas ja Kristian Kruuser. Pildiallkirjad sõnastas kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa ja näituse sissejuhatuse kirjutas ajaloolane Küllo Arjakas. Eelnevalt oli sama näitus üleval Riia Toomväljakul ja rändab Tallinnast edasi Vilniusse.

Kell 14 algab Vabaduse väljakul suur ühislaulmine «Meie siin» - Tallinna õpilaste kingitus Eestile 100. sünnipäevaks. Üheskoos lauldud kingitus-kontsert on jätkuks noorte tantsijate isetekkelisele tantsupeole eelmise aasta suvel. Tallinna päeval annavad tantsijad teatepulga üle lauljatele, et üheskoos «laulda Eesti ilusaks». Eeslauljatena on ühislauljatele abiks valikkoorid ning tuntud solistid. Ühislaulmisele on oodatud 6.-12. klasside õpilased, samuti õpetajad. Sellele järgneb kell 15.30 Korea lasekoori kontsert, kell 16.30 noortebändide kontsert ning kell 17.30 astub lavale sünt-pop ansambel Girls in Pearls.

Tallinna Linnamuuseum kutsub kõiki kella 17–20 Taani kuninga aeda ajarännakule aastasse 1559. Tööhoovi mäel kõlavad kahuripaugud Tallinna ja tema meistrite auks ning toimuvad mitmekesised meelelahutused. Muuseum elustab selleks päevaks Liivi sõja aegsed sündmused linnamüürist algavas Taani kuninga aias, kus asus tollase Tallinna tähtsaim tootmiskompleks ja arsenal. Esitletakse suurtüki Punase Lõvi koopiat, mis jääbki Taani kuninga aeda kaunistama. Meister Kort Hartmanni loodud originaal asub Peterburi suurtükiväe ajaloo muuseumis ning on üks omal ajal Marstallis valminud sadadest suurtükkidest. Originaali järgi valas uue kahuri meister Bruno Kadak. Sepa käe all saab proovida metallitööd ja valada tinakuule ning köiepunujalt köiepunumist õppida. Kell 18 etendab taaskehastamisklubi Lonkava Hundi koda ajastupäraseid võitlusviise ning kell 19 algab pidulik suurtükkide esitlus.

Kell 19 algab Alexela Kontserdimajas Tallinna päevale ja Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud suurejooneline kontsert «Sajand muusikas» – esinevad Läti Raadio Bigbänd koos säravate solistidega Eestist, Lätist, Leedust ja Soomest. Kontserdil tulevad ettekandele tuntud lood eesti, läti, leedu ja lääne heliloojate loomingust. Kontserdil teevad kaasa lauljad Maarja-Liis Ilus ja Ott Lepland, pianist Kirke Karja, bassimängija Peedu Kass ja paljud teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles