Lennusadam tähistab kuuendat sünnipäeva meremuuseumina

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesilennukite angaarid.
Vesilennukite angaarid. Foto: Eesti Meremuuseum

Laupäeval, 12. mail tähistab Eesti Meremuuseum sünnipäevapeoga kuue aasta täitumist Lennusadama avamisest.

Laupäeval kella 12-16 toimuval sünnipäevapeol astuvad üles Peeter Oja ja Jaan Pehk, toimuvad paberlennukite meistrivõistlused ning avatud on meisterdamisala. Sissepääs muuseumipiletiga.

Meremuuseumi juht Urmas Dresen tõdes, et 90. aastatel ei tekkinud veel äratundmist, et just Lennusadam on koht, kuhu Meremuuseum võiks oma laevadega tulla. «Ligipääsemise keerukus, töötava vangla naabrus ja kogu ala trööstitus varjutasid lagunenud angaarides aimatava arhitektuurse pärli,» meenutas ta. Täna on Dresen tulemusega rahul: «Lennusadam on osa arenevast linnaruumist ning kuue aastaga on siia tee leidnud ligi 1,56 miljonit külastajat.»

Eelkõige 20. sajandi merelugu tutvustav püsiekspositsioon hõlmab väljapanekut vesilennukite angaaris, eesotsas allveelaev Lembituga, ning muuseumilaevu sadama välialal, sh. jäämurdjat Suur Tõll.  Lisaks on toimunud seitse suurt ajutist näitust, millest populaarseim oli 2013. aastal avatud Titanicu näitus. Hetkel täiendab püsiekspositsiooni Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud väljapanek «100 aastat kiilu all. Eesti lugu laevades 1918-2018».

1917. aastal Taani inseneribüroo Christiani ja Nielsen projekti järgi rajatud unikaalse raudbetoonehitise taastamine ja avamine meremuuseumina pälvis 2013. aastal Euroopa kõrgeima tunnustuse selles vallas, Europa Nostra ja Euroopa Liidu kultuuripärandi grand prix ning 2014. aastal äramärkimise Euroopa muuseumite aastaauhinna (EMYA) konkursil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles