Tallinnas avati esimene päikeseelektrijaam munitsipaalhoone katusel

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelid Paldiski mnt 48a kontorihoone katusel.
Päikesepaneelid Paldiski mnt 48a kontorihoone katusel. Foto: Linnavalitsuse pressiteenistus

Tallinna Energiaagentuur avas neljapäeval linna esimese munitsipaalomanduses oleva kontorihoone katusel asuva päikeseelektrijaama.

Päikeseelektrijaam on paigaldatud  Paldiski mnt 48a asuva büroohoone katusele. Samas hoones asub ka Tallinna Energiaagentuur.

Paldiski mnt 48a kontorihoone on esimene munitsipaalhoone, mille katusele rajati linna haldusülesannete täitmiseks päikesejaam. Päikesejaama tellis AS Tallinna Tööstuspargid, kellele hoone kuulub ning päikesejaama ehitajaks oli OÜ Energogen.  Päikesepaneelid koosnevad fotogalvaanilistest elementidest, mis muundavad päikeseenergia elektrienergiaks.  Katusele paigaldatud PV-paneelide installeeritud koguvõimsus on 30 kW. Hoone elektritarbimine, arvestades valdavalt 8.00 – 17.00 töötsüklit võimaldab kohapeal ära kasutada praktiliselt kogu toodetava elektri, mis vähendab märgatavalt tasuvusaega. Nädalavahetuse elektritoodang suunatakse kõrvalasuva trollidepoo elektrivajaduse toetuseks, seega panustame ka trollide rohelisse energiasse. Päikesejaama poolt toodetud elektrienergiat võrku ei müüda.

Abilinnapea Züleyxa Izmailova sõnul hakkavad Tallinna püüdlused keskkonnahoidlikule töö- ja elukeskkonnale vilja kandma. «Üha rohkem näeme panustamist energiasäästlikesse lahendustesse, sealhulgas ka päikeseenergia kasutamiseks vajalikesse tootmisseadmetesse. Hea näitena on välja tuua eelmisel sügisel valminud Õpetajate Kodu Uuslinna 3a, mis ehitati ligi nullenergiahoonena ning praegu esimene Tallinna linna valduses olev kontorihoone, mille katusele rajati päikeseelektrijaam, et viia Tallinn lähemale Euroopa Rohelise Pealinna tiitlile. Linnaasutuste fossiilenergia kasutamise vähendamine kajastub ka lubadusena Tallinna koalitsioonileppes,» tõdes Izmailova.

«Päikeseenergia kasutuselevõtt lokaalse tarbimise katmiseks muutub peagi hoonete loomulikuks osaks. Tehnoloogia odavneb ja tasuvusajad lühenevad kiiresti. Päikesepaneele ei tule vaadata kui energiatõhususe miinimumnõuetega kaasnevat ebamugavat kulu või ehitushinna kallinemist, vaid võimalust hoone elutsükli jooksul märkimisväärselt säästa energiakuludelt. Tegu on isetasuva lahendusega ja targa planeerimise korral ka hea tootlusega investeeringuga» sõnas MTÜ Eesti Päikeseelektri Assotsiatsiooni juht Andres Meesak, kes oli ka Paldiski mnt 48a asuva päikesejaama projektijuht.

OÜ Energogen juhi Taavi Lipstoki sõnul on Paldiski mnt. 48a hoone ideaalne objekt nii päikeseelektrijaama ehituseks kui toodetava elektri kohapealseks ärakasutamiseks. «Hoone katus on sobiva suuna, suuruse ja kaldega, et rajada hoone tarbimist arvestades optimaalne päikeseelektrijaam,» selgitas Lipstok.

Paldiski mnt 48a hoone sai 2016.aastal «Aasta Rohelise kontori» tiitliga. Hoones asuvad Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti, Tallinna  Sotsiaal- ja Tervishoiuameti, Tallinna Energiaagentuuri , SA Tallinna Arengu- ja Koolituskeskuse ning Vee-ettevõtjate Järelevalve SA tööruumid. Päikesepaneelide paigaldamise initsiaatoriks oli Tallinna Energiaagentuur.

Tallinn on seadnud eesmärgiks Euroopa rohelise pealinna tiitli. Taastuvenergialahenduste maksimaalne kasutamine linna munitsipaalhoonetes on üheks tiitli saamise eelduseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles