Reformierakond esitas kolm ettepanekut korruptsiooni tõrjumiseks Tallinnas

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korruptsioon. Pilt on illustratiivne.
Korruptsioon. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

​Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsioon andis eilsel volikogu istungil üle kaks eelnõud juhtivametnike korruptsiooniohu vähendamiseks Tallinnas. 

​«Pidevalt korduvad linna juhtivametnike korruptsioonikahtlused näitavad, et tänases linnajuhtimises on süsteemne probleem,» märkis Reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal. 

Ettepanekud, et korruptsiooniohtu vähendada ja sõltumatut kontrolli Tallinnas luua, on järgmised: 

  • Vältimaks huvide konflikti, ei saa Tallinna linnapea ja linnavalitsuse liikmed ei saa eraldi tasu nõukogudes osalemise eest. Sama põhimõte kehtib ka valitsusliikmetele.
  • Samuti tehakse ettepanek kolmandiku ulatuses nimetada nõukogudesse linnast sõltumatud esindajad.
  • Lisaks tehakse ettepanek, et volikogu revisjonikomisjonis oleks enamuses opositsioon, mitte linnas ainuvõimul olev Keskerakond, kes pole Reformierakonna hinnangul huvitatud tõhusast järelvalvest. 

«Hetkel on revisjonikomisjonis enamuses keskerakondlastest volikogu liikmed ehk omad kontrollivad omi. Tõhusa ja sõltumatu kontrolli loomiseks ning linnavalitsuse tasakaalustamiseks on oluline, et volikogu revisjonikomisjoni liikmetest üle poole oleksid linnavolikogu opositsiooni esindajad. Lihtne, aga väga märgiline küsimus,» ütles Michal. 

Michal lisas, et Tallinnas ei ole pandud paika ega lepitud kokku head tava, kui palju tohib linna ettevõtete nõukogudesse kuuluda linnavalitsuse liikmeid ja linnaametnikke.

«See on viinud selleni, et nõukogud koosnevadki üksikute eranditega vaid keskerakondlastest, linnaga seotud inimestest, mis tähendab, et sisulist kontrolli nendes ettevõtetes ei toimu. Selle probleemi ühe näitena võib jällegi tuua Tallinna Linnatranspordi Aktsiaseltsis toimunu,» selgitas Michal.

«Meie ettepanek on, et vähemalt kolmandik linna äriühingute ja sihtasutuste nõukogude liikmeid peavad olema linnast sõltumatud,» lisas ta.

Samuti leiab Reformierakond, et linnavalitsuse liikmed ei peaks saama tasu linnaettevõtete nõukogudesse kuulumise eest.

«Kõik Tallinna linnavalitsuse liikmed kuuluvad vähemalt ühe linna äriühingu või sihtasutuse nõukokku ning teenivad seal olles märkimisväärset palgalisa. Samas tuleneb linnavalitsuse liikmete kuulumine nõukogudesse nende tööülesannetest, koosolekud on tööajal ning seetõttu ei ole põhjendatud, et selle eest eraldi tasu makstakse,» selgitas Michal.

Nii ei saa ka minister riigiettevõtte nõukogusse kuulumise eest eraldi tasu, et vältida huvide konflikti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles