VIDEO Mustamäelane on nördinud: pooleteisemeetrine madu roomab majade vahel, aga ametnikke see ei morjenda (6)

rus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mustamäe elanik Anne märkas eile oma kodu aknast maja ees teerajal pealtnäha pooleteisemeetrist madu. Nüüd on naine mures, sest ükski ametkond polnud roomaja äraviimisest huvitatud ning nüüd võib madu rohu sees möödujaid ohustada.

«Eile juhtus niisugune lugu. Vaatasime aknast välja ja nägime maja tagahoovis, täpsemalt Mustamäe ja Tammsaare ristmiku ligidal (Mustika kaubanduskeskus) teerajal madu. Ta oli üsna suur, vist umbes pooleteisemeetrine,» rääkis Anne portaalile Rus.Postimees.ee.

Mao ümber keksis vares, inimesed liikusid teerajal, pööramata neile erilist tähelepanu. «Otsustasime kohe helistada 112, kuna oli vaja midagi teha, sest siin jalutavad väiksed lapsed ja inimesed koertega. Ka meie jalutame igal õhtul sellel teerajal. Helistasime 112, sealt suunati meid numbrile 1313, aga see on keskkonnainspektsioon.»

Madu Mustamäel.
Madu Mustamäel. Foto: Lugeja foto

Anne sõnul päriti sealt, kas ta on ikka kindel, et see on madu, kuid olles saanud kinnitava vastuse, öeldi, et kui vares mängib maoga, siis roomaja pole ohtlik. Samuti paluti tal helistada veel kord, kui kutsumata külaline peaks kellelegi kahju tekitama.

«Ausalt öeldes ma imestasin sellise ükskõikse suhtumise üle,» rääkis Anne. «Kuni ei hammusta, me kohale ei tule – vabandust, siis on juba hilja. Miks ei võiks aegsasti õnnetust ära hoida? Ei mõista. Nende kodulehel on kirjas: helistage, kui märkate metsloomi, kes on jäänud hätta jne, siis igal juhul leiame lahenduse.»

«Praegu on olukord selline: madu roomab kusagil mööda hoovi ringi, mina ise kardan nüüd seal koeraga jalutada ja lihtsalt lasta teda puu juurde,» jätkas Anne. «Mida teha, ei tea! Nädal tagasi seisis Mustika kaubanduskeskuse juures tsirkus, võimalik, et madu on sealt pärit ja roomas minema, kuna metsa läheduses pole. Tahaks inimesi hoiatada, kuna madu võib nüüd olla kus tahes: autode all, keldris, põõsastes või naaberhoovis.»

Keskkonnainspektsiooni pressinõunik Leili Tuul selgitas portaalile Rus.Postimees, et nende ametkond ei peagi sellistele juhtumitele reageerima, kuna tegemist pole keskkonnarikkumisega. «Keskkonnainspektsioon ei spetsialiseeru loomade abistamisele või päästmisele. Tegemist on järelevalve ametkonnaga, mis tegeleb keskkonna järelevalvega ning keskkonnarikkumiste menetlemisega,» teatas Tuul.

«Teated, mis pole keskkonnainspektsiooni kompetentsis, edastatakse kohe, vastavalt kokkulepetele, vastavatele ametkondadele. Üksikasjalikumalt võib sellest lugeda meie kodulehelt,» lisas ta.

Häirekeskuse kommentaar

Häirekeskusest öeldi, et kuna helistaja kaotas maoga, mis tõenäoliselt oli kas rästik või nastik, visuaalse kontakti, siis lepiti kokku, et kui helistaja uuesti märkab roomajat, siis võtab kohe uuesti ühendust. Kuna otsest ohtu ei olnud ning madu roomas teadmata suunas, oleks tema asukoha kindlakstegemine olnud raskendatud, et mitte öelda võimatu. Rohkem teateid telefonile 1313 sellest piirkonnast ei tulnud.

Häirekeskuse abi- ja infokeskuse juhataja Lea Rämmeldi sõnul tuleb teateid linna sattunud loomadest teateid iga päev.

«Me läheneme igale juhtumile individuaalselt ja vastavalt sellele langetatakse otsus, kuidas edasi tegutseda. Märgates linnas metslooma või madu, soovitame hoida ohutut distantsi ja helistada numbril 1313. On hea, kui õnnestub säilitada visuaalne kontakt loomaga, sealjuures seadmata ennast ohtu. Sellistel juhtudel on väljakutsele reageerivatel üksustel lihtsam looma üles leida ja olukorda lahendada. Eespool kirjeldatud juhtumi puhul täname tähelepanelikku inimest, kes märkas võimalikku ohtu ja teatas sellest,» ütles Rämmeld.

Lühinumbrile 1313 on oodatud kõned, mis puudutavad keskkonnainfot. Helistades sellel numbril, saab rääkida teemadel, mis on seotud nii keskkonnainspektsiooni kui ka keskkonnaametiga. Sellel lühinumbril vastavad häirekeskuse abi- ja infokeskuse töötajad, kes edastavad saadud info vastavatele ametkondadele.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles