Vabaõhumuuseum ootab fotosid Eesti inimeste jaanipäevadest

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Jalgrattasõitjate Ühing lõkke ääres (u 1935)
Tallinna Jalgrattasõitjate Ühing lõkke ääres (u 1935) Foto: Eesti Vabaõhumuuseum

Alates tänasest kuni 20. juunini ootab Eesti Vabaõhumuuseum Eesti inimeste fotosid oma meeldejäävatest hetkedest jaanipäevadel.

Üle-Eestiline algatus toimub seoses 23. juunil Eesti Vabaõhumuuseumis korraldatava Eesti 100.juubeliaasta suurima jaanipeoga «Ärkamisajast ärkamisajani». Fotosid oodatakse üles laadima internetikeskkonda, mis asub aadressil: https://evm.ee/est/jaanipaeva-fotokampaania. Fotot üles laadides peaks foto pealkirja kindlasti lisama oma nime, aastaarvu, mil foto tehtud ning koha, kus mäletus on jäädvustatud. Fotosid näidatakse 23.juuni suurel jaanilaupäevapeol Vabaõhumuuseumis.

Fotogalerii algatuse eesmärgiks on kokku koguda Eesti jaanipäevade iseloomulikud hetked ning see, mis tänaste eestimaalaste silme läbi meie jaanipäeva kõige enam kirjeldavad. «Läbi aegade on jaanipäeval olnud eriline maagiline tähendus ning kahtlemata on see üks öö, mil kuni tänaseni kantakse edasi sajandite vanuseid traditsioone. Kuid kõik ajalooline on pidevas muutumises ja arengus ning ka jaanipäeval on uusi kombeid, meeleolusid ning kirkaid hetki, mida jäädvustada ja teistega jagada ning seda me osaliste abiga näidata tahamegi,» ütles Vabaõhumuuseumi näituseosakonna juhataja Dagmar Ingi.

Ta lisas, et fotod, mida oodatakse, ei pea olema tingimata suurtest ja erilistest jaanituledest või jaaniüritustest, vaid ka väikestest kodustest jaanipäeva tähistamistest, jaaniöisest loodusest, rõõmsatest sõpruskondadest ja kasvõi jaaniõhtusest peolauast. «Kõik, mis ühel jaaniõhtul on jäädvustatud ja jaanipäeva kirjeldab – see ongi parim läbilõige meie pühade tähistamisest ja traditsiooni hoidmisest,» ütles Ingi.

Jaanifotode galerii algatus on üks osa jaanilaupäeval Eesti Vabaõhumuuseumis Eesti 100. juubeliaasta puhul korraldatavast seni suurimast jaanipeost «Ärkamisajast ärkamisajani». «Muidugi oleks tore saada ka ülesvõtteid, mis jäävad mõnda olulisse ajajärku Eesti kujunemisel, nagu näiteks laulev revolutsioon, kuid nagu öeldud, on kõik fotod jaanipäevast meie jaoks olulised ja oodatud,» lausus Ingi.

Fotosid näidatakse 23. juunil Vabaõhumuuseumis toimuval jaanilaupäeva tähistamisel suurtelt ekraanidelt.  Fotode saatjate vahel loositakse välja kolm perepiletit Vabaõhumuuseumi jaanipeole. Võitjad antakse teada Vabaõhumuuseumi kodulehel 20. juuni õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles