Noorte vanalinna päevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tallinna Vanalinna Päevad

Et vanalinna päevade laste- ja noortealal oleks ühendav nimetus, kuulutati välja nimekonkurss. Pakkumisi – üks vaimukam kui teine – saadeti palju, nii et otsustamine polnud sugugi kerge. Lõpuks leiti, et Lahela (lühend lahealast) kirjeldab kõige enam alal toimuvat. See on koht, kus on mõnus olla.

Lahela programm annab noortele ülevaate nende eakaaslaste argipäevast möödunud ajastutel. Päevateemale vastavalt saab osaleda eri ajastute mängudes ja tegevustes. Mängime tänavamänge: hüppame ja jookseme, ületame "kraavi", harjutame täpsusviskamist, mängime keksu ja vana aja keeglit ehk Skittelsit. Avatud on „liikuvate piltide“ töötuba, mis oli populaarne meelelahutus vahetundide ajal 1980ndatel: kuidas panna liikuma isejoonistatud pilte käepäraste vahenditega? Esmakordselt saab osaleda vabaõhu põgenemisruumis. Kuidas see välja näeb? Tule ja saa teada!

Võib ka rännata ajas tagasi aastaisse 1918-1938 ja teha endast ajastukohane pilt. fotonurgas, mis muutub iga päev ja kus saab lasta end pildistada eri ajastute riietes ja taustal. Kui kolmapäev viib meid rõõmsalt rahvuslikku perioodi 1918-1938, siis laupäeval saab endale selga tõmmata karmi punk-stiilis tagi, teha pähe „harja“ ja selle ka jäädvustada.

Tervishoiumuuseum harib külastajaid, rääkides eestlaste suhkrutarbimise ajaloost. Nukufilmi Lastestuudio abiga saab iga laps valmistada oma multika! Kohal on ka skaudid, kes õpetavad huvilistele mõndagi kasulikku – sõlmede tegemist, hennaga joonistamist, skaudiehitisi, maastikumänge ja laule. Skaudid püstitavad ka ronimisseina, millel nii suuremad kui ka väikesemad oma oskused proovile saavad panna. Maadlushuvilistele ning neile, kes veel ei tea, et maadlus neid huvitab, on üles pandud maadlustöötoa telk.

Reedest pühapäevani näeb Lahela laval esinemas paljusid laste- ja noortetruppe. Pühapäeval toob Meero Muusik lavale 100 armastatud lastelaulu. Esinemas näeb ligi 300 lauljat! See on maratonkontsert, kus saab  meie vokaalansamblite ja solistide laulude  vahepaladena kuulda  ka Venno Loosaare lustakaid  lugusid. Pluss palju emotsioone kaunitest lauludest.

Alalt ei puudu ka loomad – kaks armsat poni sõidutavad lapsi laupäeval ja pühapäeval Toompargis. MNTÜ loomakaitseselts õpetab lapsi ja noori näriliste eest hoolitsema, kohal on Teatristuudio Lendav Lehm ning hea õnne korral juhtud olema Lahela laval just sel hetkel, kui terve plats spontaanselt tantsima hakkab.

Alale on toodud ka suures hulgas lasteraamatuid alates aastast 1918. Kõiki raamatuid võib päikese käes peesitades lugeda, sirvida, sõbrale näidata ja kui mõni neist südamelähedaseks saab, siis ka koju viia. Siiski ei ole need ainult lastele – ka vanemad on oodatud oma lapsepõlve meenutama!

Kohapeal saab ka kõhutäidet: pannkooke, saiakesi, limonaadi, jäätist ja lisaks on ka mõned üllatused! Vanematele mõeldes saab osta ka kohvi.

Need on vaid mõned asjad suurest ja põnevast  programmist, mille kohta leiab rohkem infot aadressilt vanalinnapaevad.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles