Linna kingitus Olde Hansale (1)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olde Hansa restoran
Olde Hansa restoran Foto: Peeter Langovits

18 aastat vanalinnas tegutsenud kuulus Olde Hansa restoran saab ka järgmised kümmekond aastat linna rendipinnal edasi toimetada. Kuna keskaegne restoran on kujunenud vanalinna sümboliks, loobus linnavalitsus rendipinnale avaliku konkursi tegemisest. 

Ettepaneku Olde Hansaga üürilepingu pikendamiseks kümneks aastaks tegi linnavalitsusele Kesklinna vanem Vladimir Svet põhjendades seda sellega, et tegemist on omamoodi kauba- ja maamärgiga nii linlaste kui ka turistide jaoks. 

«Kaubamärk «Olde Hansa» reklaamib suurepäraselt nii Tallinna ainulaadset keskaegse miljööga vanalinna kui ka restorani head toitu ja kõrget teeninduskultuuri. Kahekümne tegevusaasta jooksul on Olde Hansa restorani külastanud üle kuue miljoni inimese,» põhjendas Svet. 

Arvestades asjaolu, et osaühing Starmaker on heaperemehelikult suhtunud linnavarasse, on jätkusuutlik, eelnevad kohustused ja lubadused on täidetud, hooldab heaperemehelikult linnavara ja soovib hoones jätkata keskaegse restorani Olde Hansa pidamist, toetab Tallinna Kesklinna Valitsus esitatud taotlust, ütles Svet. 

Ka ettevõtlust kureeriv Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu sõnas otsust kommenteerides, et senise rendilepingu pikendamise kasuks otsustuskorras kõneles, et OÜ Starmaker on pikaajalise üürnikuna Olde Hansast kujundanud Tallinna jaoks olulise paiga. «Ma julgeksin öelda, et see on üks Tallinna vanalinna sümbol.»

Riisalu lisas, et kui ka konkurssi korras leida keegi, kes oleks nõus maksma veelgi kõrgemat turuhinda, oleks see pikas perspektiivis linnale siiski kaotus. 

OÜ Starmaker esitas taotluse äriruumi üürilepingu pikendamiseks kümneks aastaks selle aasta veebruaris. Uue üürilepingu saamisel korral lubas osaühing remontida hoone fassaadi ja lifti, samuti välja vahetada kaks ust. 

Osaühing tasub ruumide kasutamise eest 24,50 eurot ruutmeetri kohta, kokku 10 160,15 eurot kuus. Seda on ligi 850 eurot rohkem kui lõppeva üürilepingu järgi. 

Vanalinnas asuvate üle 100 ruutmeetriste teeninduspindade üürihind on 10 kuni 35 eurot ruutmeetri kohta. Seega vastab Olde Hansa rendihind vanalinna turuhindadele. 

Osaühing Starmaker üürib Vana turg 1 / Vanaturu kael 12 äriruume juba alates 2000. aastast. Osaühingu praegune üürileping lõpeb 31. juulil. 

Linnavolikogu 2013. aasta määruse järgi saab linnavalitsus otsustuskorras ehk konkursi läbiviimata anda linnavara kasutusele kuni kümneks aastaks või tähtajatult. Kasutuslepingut saab pikendada juriidiliste isikutega, kes on sama äriruumi kasutanud vähemalt viis aastat.

Kasutuslepingu pikendamine eeldab, et lepingulisi kohustusi on täidetud korrektselt ning kasutuslepingu pikendamisel lähtutakse vähemalt turuhinnast. Üürihind vaadatakse üle sõltuvalt tarbijahinnaindeksi muutusele iga aasta üks kord.

STARMAKER OÜ

  • Ettevõtte juhatuse liige on Auri Martti Hakomaa.
  • Ettevõte tegutseb aastast 1997 ja kasutab tuntud kaubamärki «Olde Hansa». Ettevõttel on kaks restorani: Oldehansa ja Raekojas paiknev kõrts Kolmas Draakon, mille eesmärgiks on pakkuda keskaegset toitu. Mõlemad restoranid asuvad Tallinna vanalinnas Raekoja platsi vahetus läheduses. Samuti kuulub ettevõttele keskaegne kauplus Krambude.
  • 2016. aastal moodustas OÜ Starmaker müügitulu 5 776 975 eurot. Müügitulust 95 portsenti moodustas restorani teenuste müük Eestis.
  • 2016. a. ettevõtte kahjumiks kujunes 46 181 eurot.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles