IRL: kas Savisaar kavatseb tähistada oktoobripühi?

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsiooni esimees Matti Tarum avaldas tänasel linnavolikogu istungil hämmeldust, et Vene kultuurikeskuse vastrenoveeritud saali avamise pidustused on planeeritud 7.novembrile.

Tarum märkis, et 7. novembril 1917. aastal toimus Venemaal Oktoobrirevolutsioonina tuntud kommunistlik riigipööre.

«Raske on leida pidulikuks kontserdiks Vene Kultuurikeskuses rohkem ebasobivamat päeva, mistõttu ei saa tegu olla juhuse, vaid teadliku valikuga,» lausus Tarum.

Vene Kultuurikeskuse saali avamise ajastamine 7.novembrile võib olla märk sellest, et Savisaar tahab Tallinnas asuva vene kultuuritempli muuta postsovjetlikuks Pantheoniks, sõnas ta.

«Rääkimata sellest, et nii takistatakse valitsuse poolt edendatavat lõimumisprotsessi, on see lihtsalt solvav nende venekeelsete inimeste suhtes, kes peavad Eestimaad oma koduks, saavad siin hästi hakkama ega taha kuuldagi võimalusest pöörduda tagasi Nõukogude Liidu aegadesse,» lisas IRLi-i fraktsiooni juht.

Tarum juhtis tähelepanu, et paarisaja meetri kaugusel Vene Kultuurikeskusest paikneb kino, kus praegu linastub ajalootruu film «Detsembrikuumus».

«Selles linateoses ilmneb selgelt, et 1917.aasta oktoobrimässu juhtfiguure Zinovjev kavandas seitse aastat hiljem Eesti seadusliku valitsuse kukutamist ja meie riigi liitmist Nõukogudemaaga,» lausus Tarum. «Soovitan Savisaarel seda filmi vaadata ja mõelda sügavalt selle üle, mida ütles üks filmi tegelastest: Mina olen venelane - need seal on kommunistid!»

Tarumi sõnul on kultuurikeskuse saali valmimise üle põhjust rõõmu tunda nii siinsel vene kogukonnal kui ka kõigil tallinlastel. Ta lisas, et linnavõim oleks pidanud avamispeo tegema mõnel teisel kuupäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles