Michal sattus paanikasse: miks lehvisid Raekoja platsil punalipud ja lapsed laulsid punaarmee tankide taustal? (19)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ekraanitõmmis

Tallinnas Raekoja platsile püstitatud laval esinesid eile noored, lauldes punalippude all venekeelset laulu, lavale püstitatud ekraanil näidati samal ajal Teise maailmasõja aegseid nõukogude tanke Tallinnas.

Videot jagas Facebookis reformierakondlasest riigikogu liige Kristen Michal.

«Eile sõber jalutas Raekoja platsis, avastas, et lehvib ENSV ja NSVLi punalipp, lapsed laulavad ja videomaterjalis tulevad NLiidu tankid Tallinna. Whiskey Tango Fokstrot Keskerakond, Taavi Aas ja Jüri Ratas?» kirjutas Michal. (Whiskey, Tango ja Fokstrot tähistavad NATO foneetilises tähestikus vastavalt tähti W, T ja F, mis moodustavad tuntud ingliskeelse lühendi – toim.).

Svet: ükski etenduse osa ei ülista Nõukogude aega

«See video, mis sotsiaalmeedias levib, on pooleteiseminutine klipp, mis on rebitud välja vanalinna päevade avaetenduse proovist,» kommenteeris Tallinna Kesklinna vanem Vladimir Svet. «Avaetenduse keskseks ideeks on idee vabast Eestist ja selle kulminatsiooniks on sinimustvalge lipu saabumine Raekoja platsile ja Eesti taasiseseisvumine.» Svet rääkis, et Nõukogude Liitu kuulumine on osa meie ajaloost ja varjata seda pole mõtet. «Ükski selle etenduse osa ei ülista aga Nõukogude aega,» lisas ta. 

«Avaetenduse teljeks on Eesti ajalugu kui selline, kuid keskmes on üks konkreetne inimene, noor eestlane, kes satub vanalinna 20. sajandi alguses ja kes muutub oma tahtest olenemata kõikide nende sündmuste osaliseks,» rääkis Svet. «Etendus ei jaga ajaloolisi hinnanguid, vaid see on isikliku õnne ja armastuse otsimisest.» 

Vahur Kelleri lavastatud vanalinna päevade avaetendust «Sajandi unistus» näeb täna õhtul kell 19.00 Raekoja platsil ja Svet kutsub kõiki seda vaatama. «Eriti kutsume kohale tulema kõiki tuliseid Facebooki kommentaatoreid, kes hakkasid juba hinnanguid jagama sellele etendusele, et oma silmaga näha, mida lavastaja tegelikult öelda tahtis.» 

«Poliitik ei ole see, kes lavastust püsti paneb või käib ja ütleb, et see stseen on hea ja see ei ole,» märkis Svet. «Mina ei ole see, kes hakkab kunstnikke tsenseerima.»

Lavastaja: antud on selge negatiivne hinnang toimunule

Lavastaja Vahur Keller ütles, et tähelepanu lavastusele on igal juhul tore ja ta loodab, et see meelitab täna õhtul rohkem inimesi Raekoja platsile etendust vaatama. «Siis nad saavad ise veenduda, et lavastuse sisu on püüd vabadusele, mis on meie rahvast saatnud läbi sajandi.»

«Punalipud ja kaelarätid on kahjuks kohutav osa meie ajaloost, mida peab ka näitama - neid meeles pidama, et ajalugu sellisena kunagi ei korduks,» ütles Keller. «Kes lavastust oma silmaga vaatab, saab aru, et nendes episoodides on antud selge negatiivne hinnang toimunule. Kirjeldatud punalippude stseeni taustaks näeme lisaks Tallinna sisenevatele tankidele ka linna pommitamist, võlts-optimismi taustal on videokaadrid rusudes Tallinnast,» selgitas lavastaja.

«Kokkuvõttes soovitan vaadata lavastust ja anda siis oma hinnang, mitte kujundada arvamust kellegi kontekstist välja kistud lõigu ja kommentaariumide põhjal,» ütles Keller. «Minu sõnum on - rohkem armastust ja üksteisemõistmist. Siis jääb lootus, et saame ka tulevikus selliseid jubedaid stseene vaadata ainult teatris ja filmis ja mitte kunagi enam päriselus.»

Kommentaarid (19)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles