Munitsipaalmeedia püüab sensitiivist saatejuhi abil vaatajaid (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stolitsa saatesarja «PRO žižn» esimeses saates vestles Ilona Kaldre Märt Sultsiga maast ja ilmast.
Stolitsa saatesarja «PRO žižn» esimeses saates vestles Ilona Kaldre Märt Sultsiga maast ja ilmast. Foto: Ilona Kaldre ja Märt Sults

Maksumaksja raha eest valmiv meediatoodang on jõudnud uuele tasemele – sensitiivist saatejuht räägib keskerakondlasest poliitikuga ilmast.

Eile jõudis tallinlaste raha eest ülalpeetava meediaportaali Stolitsa ekraanile saade «PRO Žizn», kus saatejuhi rollis olnud tuntud selgeltnägija Ilona Kaldre rääkis keskerakondlasest riigikogu liikme Märt Sultsiga ilmast ja niisama eluolust. Maksumaksja raha eest valmiva saate eesmärk jäi pehmelt öeldes ebaselgeks.

Tallinna juhid on munitsipaalajalehtede Pealinn ja Stolitsa ning samanimeliste veebiportaalide olemasolu põhjendanud vajadusega edastada linnaelanikele infot teemadel, mida erameedia ei kajasta. Aga ei esoteerikasaadete kangelanna Kaldre ega riigikogulane Sults ei saa ilmselt meedia tähelepanu puudumise üle kurta.

Stolitsa peatoimetaja Aleksandr Tšaplõgin jäi uue saateformaadi loomise põhjendamisel napisõnaliseks.

Palvele, tuua konkreetselt välja argumendid, millele tuginedes otsustati maksumaksja kulul toota taolist saadet, vastas Stolitsa peatoimetaja Aleksandr Tšaplõgin lühidalt: «Saate «Pro Žizn» eesmärk on tutvustada meie lugejaskonnale huvitavaid Tallinna elanikke».

Mõne nädala tagune skandaal ennustaja Igor Mangi ümber pani ajakirjanikke kriitlisemalt müstikute tegemistesse suhtuma. Miks tõstab rahva raha eest ülalpeetav meedium avaliku tähelepanu alla Ilona Kaldre, kes on tuntuks saanud tänu meelelahutuslikele saadetele, kuid esitleb ennast tõsimeeli üleloomulike võimetega inimesena?

Tšaplõgin müstikust saatejuhis probleemi ei näe. «Miks mitte, kõikide kanalite ja kõikide saadete peategelane ei saa ju olla Anu Saagim. Ilona Kaldre sobib Eesti riigis tuntud inimesena väga hästi saatejuhi rolli. Meie lugejate tagasiside põhjal võib öelda, et selle rolliga ta saab hästi hakkama. «Pro Žizn» – see on saade elust, mitte müstikast või  üleloomulikest võimetest,» ütles Tšaplõgin. 

Uue saateformaadi tootmise vajalikkuse ja põhjendatuse selgitamisel jääb Tšaplõgin kidakeelseks. «Tallinna linnameedia töötab euroopaliku avalik-õigusliku meediamudeli põhimõtete alusel, mille lahutamatu osa on ka meelelahutus. Samadest põhimõtetest lähtub Eesti Rahvusringhääling. Kes seda ei usu, vaadaku ERRi saateid ja tooteid,» ütles Tšaplõgin.

Esimeseks saatekülaliseks olnud Sults ei esinenud saates  Keskerakonna liikmena, sest «Pro Žizn» on saade elust, mitte poliitikast».

Tšaplõgin lisas, et «Pro Žizn» käsitleb inimese sisemaailma, tema tugevaid külgi, kuid ka tema nõrkusi ja hirme. «Vaatajad saavad oma kogemuse järgi ise otsustada, kas saate külalises on midagi tuttavlikku,» selgitas peatoimetaja.

Tallinna avalike suhete direktor Ain Saarna ütles, et pole saadet näinud ja seetõttu võib vastata vaid üldiselt. «See on igivana küsimus, et mis asi on meedia ja mis asi on linnameedia. Ja kas Postimees peab vahendama ainult postiga seonduvaid küsimusi või mitte. Aga millised osised seal peavad olema... Lühike vastus on, et ma pole konkreetset saadet näinud, aga see on täiesti normaalne osa täiesti normaalses portaalis, kes tahab, et teda vahepeal keegi vaataks ja jälgiks. Meelelahutus on normaalne osa ühe meediaportaali töös,» rääkis Saarna.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles