Vesilennukite angaarid valmivad lubatud ajaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii hakkab  pärast põhjalikku uuenduskuuri välja nägema vesilennukite angaar, allveelaeva Lembit uus kodu.
Nii hakkab pärast põhjalikku uuenduskuuri välja nägema vesilennukite angaar, allveelaeva Lembit uus kodu. Foto: Koko Arhitektid

Kuigi Lennusadamas asuvate ajalooliste vesilennukite angaaride renoveerimine osutus kavandatust keerulisemaks ja mahukamaks ning meremuuseum oli sunnitud kultuuriministeeriumilt raha juurde küsima, saavad angaarid juulis toimuvateks merepäevadeks niisugusesse korda, et seal võib kontserte korraldada.

Tallinna merepäevad toimuvad 15. - 17. juulini ning meremuuseumi direktori Urmas Dreseni sõnul on vesilennukite angaarid selleks ajaks niipalju korda tehtud, et seal toimub kahel õhtul Helena Tulve just merepäevadeks kirjutatud muusikateose «Sool» esmaesitlus.

Praegu on angaarid küll veel tihedalt tellinguid täis ja tööd käivad täie hooga, kuid unikaalsete ruumide kordategemine ei tohiks Dreseni sõnul palju aega võtta. Merepäevadeks on ka eelmisel nädalavahetusel veest välja tõmmatud allveelaev Lembit oma kohal angaarides.

Lõplikult peavad vesilennukite angaarid valmis saama 31. novembriks ning Dreseni väitel ei ole põhjust selles tähtajas kahelda, sest renoveerimistööd püsivad graafikus.

Praegu asub Lembit umbes samas kohas, kuhu ta veest väljatõmbamisel jäi. Laeva juures käivad metallitööd, sest kereplaadistuses on vaja mõned jupid vahetada ning torpeedoaparaatide ja sügavusroolide juures askeldada. Samuti puhastatakse kere liivapritsidega ning kaetakse uue värviga.

Kui need tööd on tehtud, veetakse ja lükatakse Lembit kummipontoonidel ehk õhkpatjadel vesilennukite angaaridele lähemale. Umbes jaanipäevaks peaks ajalooline laev juba angaaride eest olema ning seejärel toimetatakse Lembit pärast 8. juulit oma lõplikule kohale. Vastavad betoonalused on angaarides juba valatud.

25. mail saatis Dresen kultuuriministeeriumi kantsler Siim Suklesele kirja, milles küsis vesilennukite angaaride renoveerimiseks lisaraha ligi 2,3 miljonit eurot, kuna tööd osutusid projektis ettenähtust oluliselt mahukamaks ja keerulisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles