Neljateistkordne vanaisa hoolitseb suurperede eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu ei taha Albert Norak enam linnapeaaega meenutada, kuid linnavalitsuse uksest astub sisse hea meelega.
Praegu ei taha Albert Norak enam linnapeaaega meenutada, kuid linnavalitsuse uksest astub sisse hea meelega. Foto: Peeter Langovits

Sangaste vallas Ädu külas elav 12-lapselise pere ema Kadri Toomsalu teatab rõõmsalt, et uue maja äsja valminud vundament on rajatud just Albert Noraku toel.


«Ta on meie mure väga südamesse võtnud. Me isegi kardame, et ta meie pärast liiga palju rabeleb,» sõnab Toomsalu. «Suurimad tänud ja õnnitlused talle juubeli puhul.»

Eesti Suurperede Abistamise Seltsi juhatuse esimees, kunagine Eesti NSV rahandusminister ja endine Tallinna linnapea (1979–1984) Albert Norak tähistas laupäeval 80. sünnipäeva pere ja sõprade seltsis.

Ehitame suurperele elamu!

«Mul on tõesti hea meel, et nende majaehitus liigub. Vundament on valmis ja nüüd on lootust ka seinaplokid saada,» märgib sirge rühi ja selge silmavaatega Norak.


Suurperede abistamise seltsi eestvõttel on head inimesed annetanud Toomsalude kodu rajamiseks 205 000 krooni. Kuna pere senine kodu on kitsaks jäänud, peaks tuleval aastal saama valmis uus maja.

«Asi liigub aegamööda. Üleskutse on endiselt jõus: ehitame koos ühele perele elamu!» õhutab Norak uusi annetajaid. Tema andmeil on Eestis 292 peret, kus sirgumas seitse või enam last. «Olen need peaaegu kõik läbi käinud. Paljud neist elavad ikka üsna viletsalt. Püüame neid igati aidata.»

Suurim pere elab Narva-Jõesuus. Seal kasvab 16 last, isa aga sai hiljuti Kreenholmist koondamisteate. Selts toetab peret Noraku sõnul iga kuu 1400 krooniga, mille annetab üks pere Saksamaalt.

«Kieli linnaga on Tallinnal juba ammu tihedad sidemed. Kieli pensionärid saadavad iga kuu 30 perele 400–2000 krooni, kes jõukam, see rohkem,» lisab Norak.

Kui Kieli pensionär Jürgen Baade 70. sünnipäeva pidas, kogus ta kingituste asemel raha 88 000 krooni väärtuses, mille saatis Eesti suurperede laste abistamiseks – muusika-, kunsti- ja keeleõppeks.

Põhja-Saksamaa rikas juuksurisalongide omanik Wolf-Dieter Klinck aga võimaldab suurperede lastel õppida oma töökodades juuksuriametit. Norak teab, et õppimas on seal käinud 12 eesti neidu, meistrit pole veel kellestki saanud.

Palju on suurperesid toetanud ka Kanada Eesti Abistamise Selts.
Eesti Rahvuskultuuri Fondis on Luckhardt-Noraku fond, millest toetatakse suurperede andekaid lapsi. Kieli endine linnapea Karl-Heinz Luckhardt lisab aeg-ajalt põhikapitalile raha juurde.

Majanduslangus on aga ka toetusi vähendanud. «Kui mullu saime välja maksta 28 000 krooni, siis tänavu vaid 8300 krooni, mis oli intressidest laekunud,» lausub Norak. «Selle sai Vändra muusikakooli klarnetipoiss Tõnu Rõõmusaar.»

Norak on pisut murelik eelseisvate jõulude pärast. Viis aastat on pühade eel lasterikkaid peresid üllatanud Rakvere lihakombinaat, näiteks mullu jagati 1,3 tonni jõuluvorsti.

Otsivad jõuluks abistajaid


«Tänavu jõuluvorsti ei tule. Uus direktor ütles, et pole võimalik,» märgib Norak. «Püüame leida teisi võimalusi, aidata on lubanud hulgikaubandusfirma Artic.»

«Mul on hea meel, et olen suutnud teisi aidata. Olen püüdnud alati anda praktilist abi. Rõõm on tunda, et suure pere lastel on rohkem kindlustunnet,» võtab ta oma missiooni tulemuse kokku.

Seitsmeaastaselt ema kaotanud Norak oli peres ainus laps. Tal endal on poeg ja kolm tütart ning 14 lapselast.

Meenutusi

•    Oma tegevusest linnapeana, tollal täitevkomitee esimehena, ei taha Norak palju rääkida. «See oli omamoodi keeruline aeg. Tallinn valmistus olümpiamängude purjeregatiks. Igal hommikul võis Paša Panfilov partei keskkomiteest helistada ja küsida, miks see või teine asi tehtud ei ole.»
•    Linnahalli pidulik avamine pidi olema kahe päeva pärast, aga Jugoslaaviast tellitud toolid olid teel kadunud – autojuht läinud Leedus sõpradele külla. Kohale jõudsid toolid viimasel hetkel enne piduliku istungi algust.
•    Noraku aega jäid ka tema hangitud esimesed kaksiktrollid, mille rahvasuu Albertiks ristis.
•    Aastakümneid tagasi püstitas Norak 15 Eesti ujumisrekordit, ta on Kalevi auliige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles