Eesti ei ürita mustlastest vabaneda

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerjav mustlasnaine.
Kerjav mustlasnaine. Foto: Laura Oks

Soome maksis avalikkuse pahameele pälvinud mustlaste lahkumise kinni, andes neile riigist lahkumiseks sõiduraha, Eestis sellist plaani ei peeta.


Põhja prefektuuri pressiesindaja Mihkel Loide sõnul politsei- ja piirivalveamet sellist asja ei kavanda. «Ei saa ju lihtsalt sundida inimesi riigist lahkuma. Põhimõtteliselt on küll võimalik kehtestada inimesele riiki sisenemise keeld, kuid seda saab rakendada vaid sel juhul, kui isik on Eesti riigile nii palju tüli teinud, et tema seaduserikkumiste register on juba väga pikaks kasvanud,» selgitas Loide.

Kui südalinn on täis mustlasi, kes seal otseselt kedagi häirimata kerjavad või pilli mängivad, siis seda seadus ei keela ning selle alusel ei hakata kedagi Eestist välja saatma.

«Euroopa Liidu elanikena on mustlastel täielik õigus ajutiselt siin viibida. Euroopa Liidus võib inimene viibida ilma elamisloata võõras riigis kuni 90 päeva ilma et ta end kuskil registreeriks,» lausus Loide.

Seda on aga praktikas võimatu kontrollida, sest piiril ju ei fikseerita, millal keegi riiki sisenes. Pealegi pole vajaduse korral kuigi keeruline korraks Lätis või Soomes käia ning pärast seda on isikul jälle õigus 90 päeva Eestis viibida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles