Merepäevade külalised viiakse täna õhtul muusikalisele ümbermaailmareisile

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merepäevad Lennusadamas.
Merepäevad Lennusadamas. Foto: Mihkel Maripuu

Laupäeval 14. juulil kantakse Lennusadamas ette kontsertteos “Reis ümber maailma”, mis läbib kõiki kontinente ja Eestile ühel või teisel põhjusel olulisi riike ja neist pärit loomingut.

Kontserdil osalevad erinevatest maailma paikadest pärit lauljad, kes annavad parima ülevaate kirjust maailmamuusikast. Laupäeval kell 20 lükkab ümbermaailmareisile hoo sisse Johansonide pereansambel. Johansonid on koos laulnud juba kuuekümnendatest saati. “Meie jaoks on oluline see, et muusika ja laulmine on läbi erinevate aegade, kutsumuste ja katsumuste püsinud,” ütles Jaak Johanson ning lisas, et nende jaoks on see koos mõtlemise, koospöördumiste ja kokkusaamise ühine kõlaruum.

Johansonidega koos astub lavale ka Krista Citra Joonas, keda tuntakse peamiselt bansuri mängijana. “Bansuri ehk bambusflööt on Eestis üsna haruldane pill ning Krista on õppinud seda Indias legendaarse bansurimängija Pandit Hariprasad Chaurasia käe all juba üle 15 aasta, “ lausus Johanson. “Krista bansurit on kuulda veel paarikümnel plaadil ja ta on koos mänginud mitmete fantastiliste Eesti muusikutega nagu Siiri Sisask, Sven Grünberg, Tõnis Mägi jpt.”

Nende etteastele järgneb energiline kaheksa trummari show Don Ulvik, kus lisaks tavapärastele löökriistadele kasutatakse esmakordselt täiesti erilist, mereatribuutikast ehitatud trummikomplekti. Appi võetakse nii poid, päästerõngad, ankrud, kui ka muu merendusega seonduv, millele pulkadega rütmi saab lüüa. Laval on lisaks veel trompet, eksootiline didgeridoo ja DJ.

Kolmandas osas teevad etteaste lauljad erinevatest maailma paikadest, kelle esituses saab kuulda laia repertuaari maailmamuusikast. Denise Fontoura, Renae Raini ning Anna-Liisa Suppi esituses kõlab nii rahva- kui ka popmuusikat. Laval kõlab muusika näiteks Islandilt, mis Eestit pärast taasiseseisvumist esimesena tunnustas, aga ka Taanist. Kaugematest riikidest kuuleb veel näiteks Arubalt, Brasiiliast ja Austraaliast pärit loomingut. Kõikidel valitud riikidel on ka mõjuv põhjus ja omamoodi seosed Eestiga, millest valgustab kuulajaid iga loo vahel Jaak Johanson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles