Fotod: reis merepäevade ainsa täispurjedes laevaga

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome purjelaev Svanhild oli merepäevade suurtest külalistest ainus, mis kõik purjed üles tõmbas ja reisijad selle juures appi kutsus.

Svanhild ehitati 1948. aastal selleks, et Läänemerel puitu vedada. 1972. aastal ehitas uus omanik selle lõbusõidulaevaks ümber ning taastas mastid ja taglase nende originaalkujul. Käesoleva sajandi esimesel kümnendil uuendati täielikult kõik laeva tehnosüsteemid ja interjöör. Mitmepäevasele reisile mahub kuni 20 inimest, ühepäevasele lõbusõidule aga kuni 60 reisijat.

Tänavustel merepäevadel on see uuendus, et kui väiksemate aluste pardale pääses elavas järjekorras seistes, siis kõige suuremate ja uhkemate laevadega merele pääsemiseks tuli piletid eelmüügist ära osta. Ka Svanhildi reisid said kiiresti välja müüdud.

Asja juurde käis ka Tom Sawyeri vana nipp: „Kui sa mulle just midagi annad, siis ma võibolla luban sul ka natuke planku värvida.”

Nii teatasidki kaks naismadrust kohe pärast sadamast väljumist et nüüd tõmbame purjed üles, või õigemini teie tõmbate. Iga soovija sai pihku mõne otsa, mida õigel ajal kas sikutada või järele anda. Üks ema sattus mõttest nii vaimustusse, et pistis lapse abikaasale sülle ja tormas ise purjesid heiskama. Vaene mees pidi siis kõigepealt rahustama röökivat väikelast, kes ei saanud aru, miks ema ta nii järsku maha jättis. Sellega samaaegselt pidi ta aga abikaasa valjuhäälsete õpetussõnade saatel jäädvustama nutitelefoniga tolle esimesi samme madruse teel.

Õnneks lõppes kõik õnnelikult. Purjed said heisatud, laps rahunes maha ning kõik võisid nautida paari tunni pikkust merereisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles