Päästeamet kontrollib meremuuseumi eksponaatide radioaktiivsust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeval monteerisid päästjad radioaktiivse vesiloodi maha ning see toimetatakse radioaktiivsete materjalide hoiukohta.
Esmaspäeval monteerisid päästjad radioaktiivse vesiloodi maha ning see toimetatakse radioaktiivsete materjalide hoiukohta. Foto: Alex K

Eesti Meremuuseumi direktor Urmas Dresen kinnitas, et Tallinna Merepäevadel avastatud radioaktiivse vesiloodi juhtumist ajendatuna kontrollib päästeamet üle ka teised sarnased muuseumieksponaadid.

«Me ei olnud teadlikud, et nimetatud vesilood kiirgab mingil viisil radioaktiivsust,» ütles Dresen ja vabandas tekkinud segaduse pärast. Ta lisas, et vesiloodi radioaktiivsus oli madal ning inimeste tervisele riski ei tekitanud.

«Sellegipoolest soovime kõiki riske maandada ning saatsime täna ka päästeametile palve tulla kontrollima meie teisi sarnaseid eksponaate,» ütles Dresen.

Tema sõnul on aastate jooksul kontrollitud mitmeid muuseumieksponaate, mis on ohututeks tunnistatud. «Kontrollimisel oleme eelkõige silmas pidanud ajaloolist laskemoona, et need ei oleks inimestele ohtlikud. Paraku on nii, et igat sentimeetrit ei ole me osanud kontrollida,» selgitas Dresen.

«Üleeile tähelepanu keskmesse sattunud vesilood oli näiteks värvitud halliks, seega me ei osanud arvata, et tegemist võib olla mõõteriistaga, mis kiirgab radioaktiivsust. Sarnaste situatsioonide vältimiseks loodame, et koostöös päästeametiga saame oma teised eksponaadid üle vaadata ja puudused vajadusel eemaldada,» rääkis ta.

Nädalavahetusel toimunud Tallinna merepäevadel avastas üks külastaja kaasasolnud dosimeetriga miinijahtijal Sulev radioaktiivse seadme – laevale paigaldatud binokli, mille küljes oli vesilood.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles