Tallinna koolid avavad seaduses lubatust suuremaid klasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Ehkki seadus näeb ette klassi maksimumpiiriks 24 õpilast, mida on koolipidaja loal lubatud kahe võrra suurendada, avavad mitmed Tallinna koolid sellestki suuremaid klasse.

Haridusamet suunas koduläheduse põhimõttel Gustav Adolfi gümnaasiumi 21 last, ent lõpuks jäi neist soovijaid alles 12. Nüüd avab GAG kaks esimest klassi, kus mõlemas 29 last, seega on klassikomplektides kolm last rohkem. Kooli direktor Hendrik Agur täpsustas, et kuna kaks last on esimesel kooliaastal välismaal, alustab reaalselt mõlemas klassis õppimist 28 last.

Ometigi lubab põhikooli- ja gümnaasiumiseadus luua 24-õpilaselisi klasse, mida kooli pidaja (ehk munitsipaalkoolide puhul kohalik omavalitsus) võib kooli direktori ettepanekul ja hoolekogu loal suurendada kuni 26 õpilaseni.

Aguri sõnul andis haridusamet suuremate klasside avamiseks loa: «Suulisel vestlusel sai seda haridusameti juhtkonnaga arutatud mingit keeldu kool ei ole saanud. Kokkuvõttes vastutab ikka direktor ja kui tahetakse kunagi diskrediteerida, siis seda ka tehakse. Elu aga peab edasi minema. Tegutseda tuleb mõistlikkuse printsiibil,» leidis Agur.

Tallinna Mustamäe gümnaasiumis avatakse samuti seaduses lubatust suuremad klassid. Sealgi loobus haridusameti määratud klassitäie pikkusest nimekirjast suur hulk kooli tulemast ning alles jäi vaid 6 last. «Tänase seisuga me liitsime lihtsalt need õpilased kahele klassile juurde. Meil on praegu esimestes klassides 27 ja 28 õpilast. Haridusametiga on see kooskõlastatud, et me võime nii suured klassid avada,» kinnitas kooli direktor Kaidor Damberg.

«Lapsed mahuvad ikka, midagi hullu sellest ei ole. Tegelikult on kaasaegsed normid väiksemad, aga me oleme ikka õpetanud siin 30seid ja üle 30seid klasse. Selles ei ole probleeme,» kinnitas ta.

Haridusameti pressiesindaja Leini Jürisaar kinnitas, et amet on andnud 36 pealinna koolile loa suurendada klassi laste arvu üle 24. Kui suuri klasse on lubatud, ta täpsustada ei soovinud. «Vastavalt nende esitatud taotlustele,» sõnas ta. Täpsustavale küsimusele, kui suuri klasse maksimaalselt lubati, vastas Jürisaar: «Hetkel pole veel klasse tehtud, pole vaja ajast ette rutata.»

Pressiesindaja tõi ka välja, et haridusamet suunas koduläheduse põhimõttel lapsi kokku 56 munitsipaalkooli. Kõige enam said lapsi juurde Liivalaia Gümnaasium (49 õpilast), Pelgulinna gümnaasium (49 last), Tallinna Läänemere gümnaasium (47), Tallinna ühisgümnaasium (44), Kadrioru Saksa gümnaasium (41) ja Tallinna Mahtra gümnaasium (41õpilast).


Väljavõte põhikooli- ja gümnaasiumiseadusest:
§ 26. Põhikooli õpilaste arv klassis ja õpperühmas
(1) Klassi täitumuse ülemine piirnorm põhikoolis on 24 õpilast.
(3) Kooli pidaja võib direktori ettepanekul ning hoolekogu nõusolekul kehtestada käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud piirnormist suurema klassi täitumuse ülemise piirnormi, kuni 26 õpilast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles