Fotod: vaata, milline näeb välja vastavatud uus Harju maakohus

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Lubja tänaval on valmis saanud uhiuus Harju maakohtu maja. Tõsi, päris lõpuni valmis uus maja veel siiski pole ning hoonet tuleb jagada ka Põhja ringkonnaprokuratuuri ning registrite ja infosüsteemide keskusega.

Kuigi esimesed istungid peeti uues kohas juba esmaspäeval, siblib majas ringi veel palju kolimismehi ning ehitajaid, kes kohtule viimast lihvi annavad. Turvakontroll siiski juba toimib ning kui kohtu pressiesindaja palub turvameestelt meile fotograafiga erand teha, saame eitava vastuse ning meil tuleb tuldud teed tagasi minna, siseneda õigest uksest ja taskud valvurite lauale tühjaks teha. Sisse pääseme siiski komplikatsioonideta.

Uuel hoonel on kokku 39 kohtusaali, mis on ära jagatud maja  esimese nelja korruse peale. Kohtuistungite infot sisaldavad paberlehed uste kõrval on asendunud uues kohas elektrooniliste tabloodega, kuid needki pole veel kõik paika saanud. Paljude uste taga haigutavad alles tühjad augud.

Kõigepealt astume sisse kohtusaali, kus eile (esmaspäeval - toim.) peeti maja esimene istung. Ilus kaasaegne ruum, ainult tunnistajapult on veel puudu, kuid lähiajal pidi ka see mure lahenduse saama.

Maja kõige suuremas kohtusaalis püüab esmalt pilku Aime Kuulbuchi loodud Möldri skulptuur «Justitia», mis ehtis Liivalaia tänava kohtuhoonet 27 aastat. «Justitia» oli ka esimene, kes uude koju jõudis ning kohtusaalis omale väärika koha sai. Oma taiest on autor Kuulbuch lubanud avapeole ka vaatama tulla.

Enam kui 25 000 ruutmeetri suuruse netopinnaga kohtumaja arhitektuurse osa autor on Arhitektuuristuudio Siim & Kreis (autorid Andres Siim ja Kristel Ausing), sisekujunduse kavandas Pille Lausmäe Sisearhitektuuri Büroo ning projekteeris Novarc Group AS (peaarhitekt Lauri Laisaar).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles