Tallinnas meenutatakse homme vastandlikult 1944. aasta sündmusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastupanuvõitluse päeva tähistamine Vabadussõja võidusamba juures eelmisel aastal.
Vastupanuvõitluse päeva tähistamine Vabadussõja võidusamba juures eelmisel aastal. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinnas tähistatakse neljapäeval traditsiooniliselt nõukogude vägede linna sisenemise aastapäeva pärgade ja lillede viimisega pronkssõduri juurde. Viiendat korda tähistatakse samal päeval ka vastupanuvõitluse päeva, meenutamaks Eesti valitsuse kukutamist 1944. aasta septembris.

Teises maailmasõjas Hitleri-vastases koalitsioonis osalenute Tallinna ühenduse esimees Vladimir Metelitsa ütles kolmapäeval BNSile, et ühing on kaitseväe kalmistule sõitmiseks tellinud 40-kohalise bussi ning et ühing asetab oma pärja monumendi jalamile kell 11.45.

«Me teavitasime eesseisvast tseremooniast õiguskaitseorganeid – intsidente pole tarvis kellelegi,» märkis ta.

Venemaa saatkonna pressiesindaja Maria Šustitskaja ütles BNSile, et pärja asetab pronkssõduri jalamile ka saatkonna delegatsioon eesotsas suursaadik Juri Merzljakoviga. Tseremoonia kellaaega ta ei nimetanud.

Nõukogude väed jõudsid 22. septembril 1944. aastal Tallinna, kust Saksa väed olid selleks ajaks lahkunud. Pika Hermanni tornis lehvis siis sinimustvalge lipp ning ametis oli Otto Tiefi valitsus.

Nõukogude armee veteranid ja osa venekeelsest elanikkonnast tähistab 22. septembril Tallinna Saksa okupantidest vabastamise aastapäeva. Riigikogu kinnitas samu sündmusi hõlmava päeva 2007. aastal vastupanuvõitlemise päevaks, mil meenutatakse Eesti valitsuse kukutamist ja pealinna hõivamist punavägede poolt, millele peagi järgnes Nõukogude Liidu järjekordne okupatsioon Eestis.

Homme lõunal tähistab Vabaduse väljakul vastupanuvõitluse päeva Eesti Memento Liit. Õhtul algusega kella 20ks on üliõpilaskorporatsioon Rotalia registreerinud Vabadussõja võidusamba jalamile miitingu toimumise.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles