Fotod: arheoloogid avastasid Tallinna kesklinnas 17. sajandi kalmistu

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arheoloogid avastasid tulevase Tallinna muusikakooli krundilt Pärnu maanteel seni teadmata kalmistu, kuhu maeti inimesi tõenäoliselt 17. sajandil.

Tartu Ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituudi arheoloogi Martin Malve sõnul polnud kalmistu olemasolu selles kohas varem teada. «Eeluuringud viis siin läbi arheoloogiafirma Agu EMS Monika Reppo eestvedamisel ja nende käigus tulid välja luustikud. Alguses arvati, et tegu võib olla Võllamäe kalmistuga, sest ajalooline võllamägi oli sellel kohal, kus praegu asub Swedbank. Aga kui hakkasime kalmistut lahti puhastama, siis selgus, et kindlasti ei ole tegu võllamäe kalmistuga, sest need inimesed, kes siia on maetud, ei ole hukatud,» rääkis Malve.

Ta lisas, et haudadest on välja tulnud palju sinelinööpe ja rootsi ööre ning mitmele kadunukesele on hauda kaasa pandud tema piip. Tõenäoliselt on tegu Rootsi garnisoni kalmistuga.

Praegu on puhastamisel 44 luustikku, lisaks on veel vähemalt 20 ees ootamas. Eemal koorib kopp pinnast, seal on tööd alles ees. Tõenäoliselt ulatub kalmistu ka naaberkrundile, Tallinna perekonnaseisuameti taha. Aga krundi serval kaevamiseks tuleb teise kohta tõsta seal maa sees olevad kaablid. Vastavad taotluse on arheoloogid Riigi Kinnisvara ASile juba esitanud.

«Kalmistu olemasolu selles kohas on üsna ootamatu, sest me oleme ikkagi sellises kohas, kus on tihe hoonestus peal olnud. Üks arheoloog siiski mäletab, et 1970. aastatel kutsuti ta korraks siia, kui ehituse käigus maa seest üksikud luud välja tulid. Aga tollal ei uuritud muidugi midagi,» rääkis Malve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles