Kiek in de Kök tähistab Mustpeade epitaafi 450. aastapäeva

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustpeade epitaaf.
Mustpeade epitaaf. Foto: Tallinna linnamuuseum

Tallinna Linnamuuseum tähistab 450 aasta möödumist ühe muuseumi väärtuslikuma eksponaadi, Lambert Glandorfi maalitud Mustpeade epitaafi valmimisest. 

Muuseumi filiaal, Kiek in de Kök ja Bastionikäigud (Komandandi tee 2) korraldab sel puhul laupäeval, 29. oktoobril perepäeva.

Kella 12 - 16 on külastajatel võimalik osaleda temaatilistel ekskursioonidel ja kuulata ettekandeid, lapsed saavad samal ajal meisterdada.

Kiek in de Kökis eksponeeritud Tallinna maalija Lambert Glandorfi mälestusmaalil aastast 1561 on jäädvustatud Liivi sõja sündmused. Epitaafi teeb eriti väärtuslikuks see, et tegemist on vanima säilinud Tallinna vaatega. Maali  servas paistab tükike omaaegset linna – Oleviste kirik ning lõik linnamüürist koos tornidega. Puidule maalitud epitaaf on loodud Tallinna Mustpeade vennaskonna kümne liikme mälestuseks, kes langesid 11. septembril 1560. aastal niinimetatud Jeruusalemma mäe taga peetud lahingus.

Kiek in de Köki suurtükitorni pääseb 29. oktoobril sooduspiletiga, mis maksab 1.60 eurot, eelkooliealistele ja pensionäridele on sissepääs tasuta.

Perepäeva kava:

12.00 jalutuskäik tornis, epitaafi tutvustus
13.00 «Kuidas mustpead Tallinna kaitsesid». Muuseumijuht Toomas Abiline kõneleb mustpeade tähtsaimast, Jeruusalemma mäe lahingust.
14.00 Liivi sõja aegseid relvi tutvustab muuseumi teadur Ando Pajus.
15.00 «Keskaegsed karistused ja Tallinna võllamägi». Muuseumi pedagoog Janar Juhanson räägib kohtumõistmisest ja karistamisest vanas Tallinnas ning mälestusmaalil kujutatud Tallinna võllamäest.
15.30 jalutuskäik tornis, epitaafi tutvustus

Laste töötoas saab sulega kirjutada, keskaegse mündikotikese meisterdada ja torniteemalisi pilte värvida.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles