Videod ja galerii: Reinsalu ja Anvelt õhtusel ringkäigul korda rikkuvaid noori ei leidnud (45)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Justiitsminister Urmas Reinsalu ja siseminister Andres Anvelt tegid täna õhtul koos Põhja prefekti Kristian Jaani ja politseipatrulliga ringsõidu mööda Tallinna kesklinna kohti, kus armastavad koguneda noored.

Kuigi aega veetvaid noori oli nii Kanuti aias, linnahalli katusel, kui ka Musumäel, ei leidnud ministrid ja politseinikud otseselt korda rikkuvaid noori. Nagu rõhutasid korduvalt Reinsalu ja Anvelt, ei olnudki nende ringkäigu eesmärk leida korrarikkujaid.

Esimese peatuse tegid ministrid Kanuti aias, mis on saanud kurikuulsaks noortekampade kogunemise kohaks. Pärast kella 20 seal suuri noortejõuke näha ei olnud. Rularampidel sõitsid tõukeratastega mõned noored, kes sättisid ennast politseinikke ja ministreid nähes minekule. «Ärge minge kuhugi, sõitke rahulikult edasi!» ütles neile Jaani ja noored võtsid tema nõu kuulda.

Peale rampidel sõitjate olid Kanuti aias ainsad inimesed Tallinna linnavalitsuse palgatud turvamehed ja Kesklinna vanem Vladimir Svet, kes samuti Kanuti aia teedel turvameeste vahel ringi liikus. Ootamatult ilmus Mere puiestee poolt nähtavale Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas, kes esialgu küll teiste valitsuse liikmetega ei ühinenud. Peaminister tegi tiiru pargi teedel, vestles turvafirma töötajatega ja surus neil kätt. Seejärel vestles Ratas veidi aega Kesklinna vanema Vladimir Svetiga ja suundus rääkima rularambil sõitvate noortega. Oma valitsuse ministrite seltskonnaga liitus peaminister alles pärast seda.

Peaminister piirdus ainult Kanuti aia olukorraga tutvumisega, teistesse noorte kogunemispaikadesse ta kaasa ei tulnud.

Linnahalli katusel õlut joovad hispaanlased: «Hasta la vista!»

Kanuti aiast suundusid ministrid edasi Linnahalli katusele. Linnahalli treppidest üles ronivad ministrid, politseinikud ja kaameramehed pälvisid kolmeliikmelise noorteseltskonna tähelepanu. «Ärge filmige meid! Mis kanalist te olete! Teil ei ole mingit õigust meid filmida!» hõikasid nad. Ministreid ei paistnud noored ära tundvat.

«Noormehed püüavad nii neidude tähelepanu,» märkis siseminister Andres Anvelt.

Linnahalli katuselt avastasid politseijuht ja ministrid kolmeliikmelise Hispaaniast tulnud turistide seltskonna, kelle juures oli kümmekond tühjaksjoodud «Rock» õlle pudelit ja avatud pudelid käes. Vestlus politseijuht Kristian Jaaniga kulges sõbralikult. Jaani selgitas meestele, et kui nad joovad õlut kultuurselt, kedagi ei häiri ja iseendale ohtlikuks ei muutu, siis on kõik korras. Küsimusele, mida politseinikud koos hulga kaamerameestega seal teevad, vastas Jaani: «Lihtsalt jalutame». Hispaanlased viipasid käega ja soovisid kõigile: «Hasta la vista!».

Linnahalli katusel olid veel mõned noored, kelle juures vähemalt nähtaval alkoholi ei paistnud.

Musumäelt viidi koju end pingile magama sättinud mees

Linnahalli juurest suundusid ministrid Musumäele, mis on samuti tuntud noorte meeliskogunemispaigana. Mäe Viru väravate poolses otsas oli aega veetmas 6-7-liikmeline noorteseltskond, kelle juures avalikult alkoholi ei olnud.

Üks neiu rääkis vene keeles ministritele, et ta kolis kaks aastat tagasi Venemaalt Eestisse ja siin meeldib talle väga. «Minu meelest on Tallinn üks turvalisemaid kohti maailmas ja politsei on siin ka tasemel,» rääkis neiu. See jutt tõi Reinsalule ja Anveltile muheluse näole.

Enne lahkumist tegid ministrid Musumäele tiiru peale. Mäe pimedamast nurgast leiti end pingile magama sättinud mees. Kui Põhja prefekt Jaani ta üles äratas oli mees esialgu trotsi täis ja kinnitas, et ta ei sega seal kedagi. Kui politseijuht selgitas, et eelkõige oma turvalisuse huvides on tal kasulikum koju minna, siis mees leebus ja nõustus Jaaniga.

Põhja prefekt kutsus kohale patrulli, kes mehe oma auto peale võttis ja koju viis.

Sellega lõppes ka ministrite ringkäik Tallinna noorte kogunemispaikades.

Peaminister Jüri Ratas, justiitsminister Urmas Reinsalu, siseminister Andres Anvelt ja Põhja prefekt Kristian Jaani arutavad olukorra üle Kanuti aias.
Peaminister Jüri Ratas, justiitsminister Urmas Reinsalu, siseminister Andres Anvelt ja Põhja prefekt Kristian Jaani arutavad olukorra üle Kanuti aias. Foto: Pm

Veel pärastlõunal oli Kanuti aed täis noortekampasid

Pärastlõunal toimetas politsei sündmuskohalt minema alkoholi tarvitavad alaealised.

Park kogunenud enamasti vene emakeelega noored olid neile langenud tähelepanust elevil. Küsimusele, mida nad seal teevad, vastati vene keeles «guljajem» (jalutame).

Pargis aega veetvad noored rääkisid Postimehele, et täna pärastlõunal käis pargis politsei ja viis kaasa kolm tüdrukut, kes avalikult viina jõid. Noorte tervise kontrollimiseks käis kohal ka kiirabi. Noored seletasid, et rahvuste vahel mingeid konflikte ei ole ning Kanuti aias aega veetvad eestlased ja venelased saavad omavahel üldjuhul hästi läbi.

Kui kaamera ees rääkima nõustunud tüdruk ütles, et ta ei ole Kanuti aias ühtegi kaklust näinud, siis hiljem pärast kaamera sulgemist tunnistasid nad, et kaklusi tuleb ikka aeg-ajalt ette, kuna noortevahelistes suhetes tekib ikka probleeme.

Mõne aja pärast tulid olukorda kontrollima ka linnapea Taavi Aas, Kesklinna linnaosa vanem Vladimir Svet ning abilinnapea Tõnis Mölder. Taavi Aas ütles Postimehele, et turvamehed valvavad Kanuti aias korda esialgu kümme päeva. Sõltuvalt sellest, mis edasi saab, otsustavad linnajuhid, kas on vaja turvameeste kohalolekut pikendada ning vajadusel saadetakse turvamehed ka teistesse pealinna noorte kogunemiskohtadesse.

Tallinna linnavalitsus tegi Kesklinna valitsusele ülesandeks võtta kesklinna pargialad mehitatud valve alla.

Kanuti park ei ole Kesklinna vanema Vladimir Sveti sõnul aga vajadusel ainus koht, kus patrullima hakatakse. Juhul kui noored liiguvad avalikus kohas alkoholi tarvitama mujale, võetakse sihikule suurem osa kesklinna parkidest. Teadaolevad noorte kogunemiskohad on veel näiteks Musumägi ja linnahalli katus.

Kesklinna vanem selgitas, et tegemist on ajutise lahendusega ja turvamehed peavad parkides valvet kümme päeva. Selleks ajaks loodetakse koostöös linnavalitsusega välja mõelda pikemaajalisem strateegia.

Kommentaarid (45)
Copy
Tagasi üles