Reidi tee alt tuli välja Krimmi sõja suurtükipatarei

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevates avastasid arheoloogid, et puitkonstruktsioonid asuvad arvatust laiemal alal, kust nüüd hakatakse samuti pinnast eemaldama.
Kaevates avastasid arheoloogid, et puitkonstruktsioonid asuvad arvatust laiemal alal, kust nüüd hakatakse samuti pinnast eemaldama. Foto: Eero Vabamägi

Enne Tallinna Reidi tee ehituse algust oodati, et maa seest võib välja tulla paar vana laevavrakki, leiti aga Krimmi sõja aegse suurtükipatarei jäänused.

Arheoloogid on Tallinnas juba mõnda aega askeldanud ühe Uus-Sadama tänava maja taga ning on seal välja puhastanud vana puitkonstruktsiooni. Tegemist on Krimmi sõja aegse suurtükipatareiga, mida nimetati Veejuhtme patareiks. Selle patarei asukoht oli vanade jooniste ja kaartide järgi teada.

Tallinna linnaplaneerimise ameti muinsuskaitse osakonna arheoloog Ragnar Nurk koostas mõne aasta eest põhjaliku kaardi, kus olid peal nii laevavrakid kui ka ajaloolised kaitserajatised, muuhulgas on kaardil ära märgitud Veejuhtme patarei.

«Selles mõttes tuli see välja täiesti plaanipäraselt. Kuna patarei asukoht oli varem teada, siis on seda ka Reidi tee ehitusprojektis käsitletud. Ehitushankes oli šurfide kaevamine ette nähtud. Mõni nädal tagasi tehtud šurfi järgi tundus, et seal võiks olla meid huvitav objekt, ja nüüd võtamegi selle lahti ja vaatame, mis see on», rääkis Nurk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles