Fotod: Tallinnas sõidab Neeme Järvi nimeline tramm

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna saadeti Kadriorus pidulikult liinile dirigent Neeme Järvi nime kandev tramm.

Tallinna Linnatranspordi ASi juhatuse esimehe Deniss Boroditši sõnul on trammis eesti, inglise ja venekeelne infotahvel, mis tutvustab Järvit nii tallinlastele kui ka turistidele.

Järvi ütles trammi teele saatmise tseremoonial, et ta on väga liigutatud sellest, et Tallinna linn tahab sel viisil kultuuri- ja kunstiinimestele tähelepanu pöörata.

«Mul on väga hea meel, et seda trammi esitletakse selle maja ees, kus ma kunagi oma perega elasin. Ja nüüd on siin minu nimeline tramm, seda ma küll ette ei osanud näha.

Mulle see tramm väga meeldib, sest ta ei ole päris uus, vaid on korda tehtud ja temas on teatav arhailisus,» ütles maestro.

TLT trammiliiklusteenistuse direktor Andres Vään ütles, et Tšehhis on renoveeritud kaksteist KT-6 trammi ning need kõik hakkavad kandma tuntud muusikainimeste nimesid.

1937. aastal sündinud Neeme Järvi on üks tänapäeva hinnatuimaid dirigente. Oma pika karjääri jooksul on ta teinud koostööd kõigi maailma paremikku kuuluvate orkestritega, sh Berliini Filharmoonikud, Londoni SO, Chicago ja Clevelandi SOd ja New Yorgi Filharmoonikud, ning juhatanud etendusi New Yorgi Metropolitan Operas. Tema kui enim plaadistava muusiku diskograafiasse kuulub ligi 600 salvestist.

Järvit on tunnustatud paljude preemiate ja aunimetustega, sh Rootsi Kuningriigi kõrgeim autasu Põhjatähe orden, Eesti Vabariigi Riigivapi teenetemärk ja kultuuri elutööpreemia. Ta on Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, mitme Rootsi ja USA kõrgkooli audoktor, esimene Tallinna Vapimärgi ordeni kavaler, Michigani osariigi ning Göteborgi linna aukodanik. Loova vaimu ja tugeva hingejõu kehastajana valiti ta saja XX sajandi Eesti suurkuju hulka. 2018. aasta septembris pälvis Neeme Järvi maailma mainekaima klassikalise muusika ajakirja Gramophone elutööpreemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles