Kadrioru valgusfestival laieneb vanalinna

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgus kõnnib Kadriorus
Valgus kõnnib Kadriorus Foto: Madis Sinivee

Tosin aastat Kadriorus toimunud valgusfestival laieneb sel aastal ka Raekoja platsile ja Harju tänavale.

«Kaksteist aastat me oleme lõpetanud Kadrioru pargi suvehooaja valgusfestivaliga. Sel aastal andis abilinnapea Kalle Klandorf hea mõtte, et olete kaksteist aastat Kadriorus emotsioone ja hingesooja pakkunud, kas te ei tahaks seda jagada ka vanalinnas. Selle tõttu ongi valgusfestival sel aastal kolmepäevane,» rääkis Kadrioru pargi juhataja Ain Järve.

19. ja 20. septembril toimub valgusfestival Kadriorus oma tuntud headuses. «Kokku on Kadriorus 40 valgusinstallatsiooni. Erinevalt eelmisest aastast on mõlemal päeval ka elav tuli. Tuled süttivad kell seitse õhtul ja selleks suureks juubeliks välja mõeldud videoinstallatsioonid nii Norra kui Eesti videokunstnike poole pealt hakkavad elama oma elu Kadrioru lossi seinal ja Miraaži tiigi seinal ja pargi muuseum-raamatukogu fassaadil alates kella poole kaheksast kuni praktiliselt südaööni välja,» rääkis Järve.

«Sel aastal võtsime julguse kokku ja läksime vanalinna, Raekoja platsile, Kuninga tänavale, Harju tänava haljasalale ja Vanaturu kaela. Nendesse kohtadesse tahame panna 20 erinevat valgusinstallatsiooni. Sel hetkel, kui 20. septembril Kadriorus valgus hakkab tuhmuma, hakkab ta samal õhtul kella poole kaheksast vanalinnas jällegi eredamalt särama. Jällegi nii Eesti kui Norra valguskunstnikud on teinud ülimalt emotsionaalsed videolahendused Raekoja seinale, mida saab vaadata alates kella poole kaheksast,» ütles Järve.

«Väga traagilise ajalooga Harju tänava haljasala muudame kahel õhtul, 20. ja 21. septembril meeleolukaks, mõtisklevaks olekupaigaks, sest me kõik ju teame, et enne märtsipommitamist toimusid seal olnud hoonetes ju tantsupeod, oli kino ja sellel alal elu kees, kuni see traagiliselt lõppes. Ja me tahaksime tuua tollase elu tänasesse päeva, mõistmaks ja tunnetamaks seda sidet, mis on olnud sellel alal läbi pika ajaloo. 21. septembril lõpetab Harju haljasalal selle õhtu Vaiko Eplik, kes on just selle sündmuse jaoks komponeerinud uue kava,» lubas Järve.

Kogu valgusfestivali kavaga saab tutvuda Kadrioru Pargi veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles