Raekoja platsil näidatakse Eestis valmistatud vormeleid (2)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kella 11-16 saab Tallinnas Raekoja platsil tutvuda nelja Eestis valmistatud vormeliautoga, mis tehtud erinevatel perioodidel.

Sellega tähistatakse 60 aasta möödumist esimese Tallinnas ehitatud võidusõiduauto stardist Leningradi Kirovi ringrajal. Kell 12 tervitab Tallinna linnapea Taavi Aas raekojas Eesti endisi ja praegusi vormeli ehitajaid, teatas linnavalitsuse pressiteenistus.

Sada aastat tagasi algas inseneride koolitamine, mis omakorda viis 60 aastat tagasi esimese võidusõiduauto valmimiseni. Käesoleva aasta 5. oktoobril täitubki 60 aastat Tallinnas ehitatud esimese võidusõiduauto stardist Leningradis Kirovi ringrajal, mis oli avastart järgmistele 1331 autole, mis valmistati Tallinna Autoremonditehases järgneva 40 aasta jooksul.

Tallinna tehas on senini seerias valmistatud vormelautode arvu poolest  Inglise Lotus firma järgi teisel kohal maailmas. Peagi kujunes sellest Tallinna Ehitusmehaanika Tehnikumi tehnikute ja Tallinna Polütehnilise Instituudi autoinseneride põhiline praktika baas. Pärast tehase erastamist ja sellega tootmise lõpetamist, alustas Tallinna Tehnikakõrgkool projektõppe raames väikevormelite projekteerimist ning üliõpilaste omaloomingu korras ka valmistamist.

2008. aastal osaleti kahe kõrgkooli TTK ja TTÜ ühisvõistkonna FS Team Tallinn rahvusvahelistel tehnikaüliõpilaste omaloomingu võistlustel Formula Student. Osaletakse  kõrgkooli või linna võistkonnana ning selle kümne aasta vältel on Tallinna võistkond saavutanud märkimisväärseid tulemusi maailmatasemel. Nii on vallutatud poodiumiastmeid nii Ameerikas, Kanadas, Austrias, Ungaris, Tšehhis, Suurbritannias, Itaalias ja mujalgi.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles