Kohus mõistis noaga mehe mõrvanud ja teist raskelt haavanud mehe 15 aastaks vangi (4)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohus mõistis täna 15-aastase vanglakaristuse mehele, kes tappis tänavu jaanuaris Tallinna kesklinnas noaga mehe ja haavas teist raskelt.

Põhja ringkonnaprokuratuuri süüdistuse järgi pussitas 31-aastane Stanislav Semenjuk ööl vastu 22. jaanuari Tallinnas Liivalaia tänaval asuva maja korteris alkoholi tarvitamise käigus puhkenud tülis noaga kahte meest. Üks meestest suri saadud vigastustesse sündmuskohal, teine sai raskeid kehavigastusi. 

Ühte kannatanut pussitas Semenjuk korteri köögis 9,3 sentimeetri pikkuse libliknoaga ühe korra kaela ja 2-3 korda kõhtu. Seejärel läks ta köögist välja, naasis kümne minuti pärast ja lõi kannatanut sama noaga veel kolm korda kõhtu. Kuigi pussitada saanud mees sai raskelt vigastada, õnnestus arstidel ta elu päästa.

Teist ohvrit pussitas Semenjuk samas korteris ühe korra kaela, kaks korda rinda ja kolm korda kõhtu. Mees suri saadud vigastustesse sündmuskohal.

Kohtualuse kaitsja taotles süüdistuse ümberkvalifitseerimist provotseeritud tapmiseks, kuid kohus sellega ei nõustunud.

Kohtunik Külli Iisop märkis kohtuotsust ette lugedes, et Semenjuk tegutses kindla sooviga oma ohvrid tappa. Kohtuniku sõnul tegutses mees pärast ohvrite pussitamist teadlikult ja sihikindlalt, mida näitab asjaolu, et Semenjuk võttis oma telefoninumbri varjamiseks mobiiltelefonist välja SIM-kaardi ja helistas hädaabinumbrile 112.

Häirekeskusele väitis mees, et tema nimi on Anatoli ning ta andis teada oma asukohast. Mees väitis, et nägi korterist välja tulemast kaht meest, kes ütlesid, et toas lebab kaks pussitatud meest, kes on suremas.

Politsei pidas pussitaja samal päeval kinni ning kohus võttis ta 24. jaanuaril vahi alla.

Semenjukil varasemaid kriminaalkaristusi ei ole. Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi Põhja prefektuuri kriminaalbüroo.

Mõrvar peab tasuma tuhandeid eurosid

Harju maakohus mõistis täna 15 aastase vanglakaristuse mehele, kes tappis tänavu jaanuaris Tallinna kesklinnas noaga mehe ja haavas teist raskelt.

Ühtlasi peab mõrvas süüdi mõistetud 31-aastane Stanislav Semenjuk tasuma kannatanutele ja nende lähedastele varalise ja mittevaralise kahju hüvitamiseks ning menetluskulude katteks tuhandeid eurosid.

Raskelt vigastada saanud mehele peab Semenjuk hüvitama varalise kahju 600 eurot ning tekitatud kannatuste eest mittevaralise kahjuna 6000 eurot.

Tapetud mehe lähedastele mõistis kohus Semenjukilt välja 2 929 eurot ja 10 senti. Tapetud mehe lähedased nõudsid mõrvarilt mittevaralise kahju hüvitamiseks 150 000 eurot, kuid kohus seda taotlust ei rahuldanud, viidates väljakujunenud kohtupraktikale. Riigikohus on mittevaralise kahju väljanõudmist analüüsinud ja jõudnud seisukohale, et kuigi kahtlemata põhjustab inimese tapmine lähedastele kannatusi, kaasnevad lein ja kaotusvalu paratamatult iga inimese surmaga.

Mittevaralise kahju hüvitamine põhjendatud erandlike asjaolude korral. Erandlikud asjaolud on riigikohtu hinnangul näiteks lähedastele osaks saanud pikaajaline soovimatu avalikkuse tähelepanu, lähedaste elukorralduse oluline muutus või tapmise pealtnägemine.

Samuti mõistis kohus Semenjukilt riigi tuludesse 7619 eurot, millest moodustab kaitsjale makstud tasu 2568 eurot, ekspertiiside tegemise kulu 3 801 eurot ja süüdimõistva kohtuotsusega kaasnev sundraha 1250 eurot.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles