Pajula: õiguskantsler hilines oma järeldustega

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula.
Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula. Foto: Egert Kamenik

Haridusameti juhataja Andres Pajula hinnangul on õiguskantsleri menetlus lasteaiarühmade suurendamise kohta hilinenud, sest vahepeal on olukord seoses uue määruse jõustumisega totaalselt muutunud.

«Esiteks on kahetsusväärne, et teema menetlus on kestnud pea kaks aastat ja just nüüd tänasel päeval otsus saabus,» leidis Pajula.

«Teine aspekt see, et kindlasti ei ole haridusamet eiranud seadust - rühma suurendamisel on lähtutud maksimumpiirist, mis on seaduses kirjas. Õiguskantsler pole öelnud, et meie otsused on ebaseaduslikud. Küsimus on selles, kas oleksime pidanud arvestama lastevanemate ettepanekutega või mitte. Õiguskantsler viitab, et me oleks võinud lastevanemate arvamust mitte aktsepteerida ja rühmi mitte suurendada,» selgitas Pajula.

Lisaks tõi Pajula välja, et tänaseks on olukord lasteaia tervisekaitsenõuete osas kaks korda juba muutunud. «Õiguskantsler viitab tervisekaitse eeskirjale, kus olid määratud rühmade suurus lähtudes laste arvust ja ruutmeetritest. Täna on välja uus sotsiaalministri määrus, mis lähtub ruutmeetritest uutel lasteaedadel, vanades lasteaedades tuleb see alles 2030. aastaks renoveerida. Täna lähtutakse lasteaedades õhu hulgast – selles valguses on olukord täna oluliselt muutunud,» rääkis Pajula.

«Tallinna linn oli 2010. aasta aprillis valmis vähendama kõikides lasteaedades kohtade arvu, nii nagu sotsiaalminister oma määruses muutis. Tookord diskussiooni tulemusel jõudsid mõlemad osapooled kokkuleppele, et sotsiaalminister tühistas selles osas regulatsiooni ja püütakse jõuda uue määruseni. Täna koostöös ongi uus määrus valmis.»

«Selles mõttes oli õiguskantsleril väga pikk menetlus, üllatavalt ja arusaamatult pikk,» ütles haridusameti juht. «Kui esialgu oli menetluses ülesanne vaadata, kas haridusameti juhataja käskkirjad vastavad seadusele, siis täna sellest püstitatud eesmärgist taganeti. Õiguskantsleril olid kõikide lasteaedade käskkirjad olemas, soovi korral oleks ta võinud öelda, et need on vastuolus seadusega. Seda ta ei teinud.»

«Selle pika menetluse ajaga on täna olukord oluliselt muutunud, jääb üldse arusaamatuks, miks ta seda järelevalvemenetlust täna lõpetas, kui uus sotsiaalministri määrus on välja tulnud, mis ka Euroopa Liidu tasemel kooskõlastatud,» kritiseeris Pajula.

Õiguskantsler Indrek Teder leidis, et Tallinn on seadust valesti tõlgendanud, lähtudes lasteaiarühmade suurendamisel mitte rühma registreeritud, vaid keskmiselt kohalkäivate laste arvust, ning saatis linnavalitsusele soovituse lähtuda edaspidi rühmade suurendamisel registreeritud laste arvust. Samuti palus ta linnapea Edgar Savisaarel hiljemalt 9. detsembriks vastata, kuidas kavatsetakse tema soovitust täita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles