Siim Saavik: kurb olukord gaasiseadmetega

Siim Saavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Saavik
Siim Saavik Foto: Arvo Meeks

Viimastel aastatel oleme korduvalt kuulnud gaasileketega seotud juhtumitest, mille tõttu mõni inimene ka oma elu on kaotanud.

Alles eelmisel nädalal leidis Tallinnas aset ränk õnnetus, mille tõttu hukkus kaks last ja üks on siiani raskes seisus haiglas. Kuigi käivad veel uuringud, mis peavad selgitama välja, kas õnnetus oli põhjustatud gaasist või mõnest muust põhjusest, tõstatas juhtum teravalt küsimuse gaasiseadmete hooldusest.

Fakt on see, et antud juhtumis oli gaasi­seadmega ühendatud korsten maja küljest lahti võetud. Küsimus on selles, miks see nii oli. Siit jõuame ühisnimetajani, mis sageli gaasiõnnetusi põhjustab: nõuetele mittevastavad seadmed ja valed ehituslahendused.

Gaasiõnnetustesse sattunud majapidamistes on sageli jäetud vajalikud kontrollid tegemata. Just seda tõsiasja kinnitavad tehnilise järelevalve ameti andmed: asutuse töötajad avastavad sageli gaasiseadmetel ohtlikke vigu. Ameti kontrollide käigus selgus, et pea iga kaheksas gaasiseade ei vastanud normidele. Päris hirmutav, eriti viimaste aastate valguses.

Usun, et pole palju palutud oma gaasiseadmeid korra aastas kontrollida lasta. Sedasama tuleb teha ju ka tahkeküttekolletega. Elu maksab tunduvalt rohkem kui käputäis eurosid, mis spetsialistile kontrolli puhul välja käiakse. See on nagu investeering eluaastatesse.

Teine ohtlik ilming on ebapädevad ja vastutustundetud spetsialistid, kes ei mõtle ventilatsiooni peale. Kui gaasil ei ole põlemiseks piisaval määral õhku, hakkab tekkima vingugaas. Selle sissehingamine võib aga lõppeda traagiliselt. Gaasitöid ei tohi teha muidumehed, seda peavad tegema spetsialistid, kellel majandustegevuse registris vastav märge.

Pole palju palutud oma gaasiseadmeid korra aastas kontrollida lasta.

Ebakompetentsed isikud võivad teadmatusest teha vea ja ühendada näiteks gaasiseadme selleks mitte ette nähtud lõõriga. Sellise vea pärast kannatavad pärast inimesed, kes ühel päeval remondimehe vea tõttu oma viimsele unele lähevad. Vastutustundetu on seegi, kui mõni entusiast üritab gaasitöid oma elamises ise teha. Sellised vägiteod on rangelt keelatud.

Kuigi gaasiseadmeid kontrollitakse järjest sagedamini, lasub lõplik vastutus nende korrasoleku eest koduomanikul endal. Tema peab tagama, et kõik näitajad oleksid normis ega põhjustaks kellelegi ohtu. Kuigi seadus gaasikütte kasutajat liigselt ei pitsita, peaks seda tegema kütja ise. Alustada võiks näiteks elupäästva vinguanduri ostmisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles