Jürgenson: Tallinna ühistransport on halvasti korraldatud

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavolikogu IRL-i fraktsiooni esimees Toivo Jürgenson.
Linnavolikogu IRL-i fraktsiooni esimees Toivo Jürgenson. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Linnavolikogu IRL-i fraktsiooni esimehe Toivo Jürgensoni hinnangul pole Tallinna ühistranspordi peamiseks probleemiks mitte piletihind, vaid selle halb ja ebaökonoomne korraldus.


«Loosungina kõlab tasuta ühistranspordi idee ju vägagi ahvatlevalt ja kes julgeks sellisele ettepanekule vastu olla. Kindlasti on ühistranspordi osa Tallinnas praegu liiga väike, kuskil 30 protsendi kandis, aga see peaks olema palju suurem. Linna keskosa on juba täna ülekoormatud,» lausus Jürgenson.

«Piletitulu katab praegu aga veidi üle 30 protsendi kogukuludest. Seega on tegelikult ühistransport Tallinnas veel kolm korda kallim, kui seda tänane niigi kõrge piletihind näitab. Siit tulenebki põhiküsimus: kui hästi või halvasti on meil ühistransport korraldatud. Väidan, et halvasti ja ebaökonoomselt. Halba majandamist peegeldab kasvõi võrdlus Tartuga, kus piletitulu katab pool kuludest, aga sõidupilet on isegi veidi odavam kui Tallinnas,» selgitas ta.

«Seega on ühistransport Tartu maksumaksjale ja kasutajale odavam kui pealinnas. Arvestades mastaabierinevust oleks ju loogilisem, et suuremas linnas on ühistranspordi omahind väiksem. Tartus on kasutusele võetud aga ka moodsad gaasibussid, mis ei reosta keskkonda ja mille liinikilomeetri omahind on väiksem kui diiselbussidel,» ütles Jürgenson.

«Järelikult tuleb Savisaarel keskenduda sellele, et ühistransport oleks kaasaegne ja efektiivselt korraldatud. Praegu on meil kallis, ebaefektiivne ja vähese kasutamisega ühistransport. Kuidas linn selle rahastamist korraldab on juba järgmine küsimus. Praegu on aga Savisaare poolt püstitatud lihtsalt üks populistlik loosung, millega tahetakse järgmistele valimistele minna ja mis kaugelt vaadates kõlab ju väga hästi,» resümeeris opositsioonipoliitik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles