Trollid Tallinna linnapildist ei kao

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trollid.
Trollid. Foto: Peeter Langovits

Tallinna trammi- ja trollibussikoondis (TTTK) kavatseb tänavu maha kanda 22 igivana trolli, kuid seda ei tehta ühe korraga ning plaanis on juurde osta ka uusi trolle, mistõttu selle sõiduriista kasutajad ei pea muretsema oma liikumisvabaduse ahenemise pärast.

Jüri Mõis oli see Tallinna linnapea, kes kavatses trollid pealinnast kaotada, kuna need sõiduvahendid takistavat autoliiklust. 1999. aastal ütles ta, et trollide bussidega asendamine läheb maksma 230 miljonit krooni ning see võtab aega viis aastat. See plaan jäi siiski teostamata.

Tallinna abilinnapea Taavi Aas mainis, et kui linlased seda tahavad, et järgmise aasta algusest saab Tallinna ühissõidukites tasuta sõita, siis see ei tähenda, et eelistatakse busse. Trolliliiklus jääb igal juhul alles ning mahakantavate trollide asemele soetab linn uued.

«See ei ole õige väide, et Tallinn on teinud panuse bussidele,» märkis Aas. «Asi on lihtsalt selles, et uute busside hankimine on lihtsam ning see protsess on kiiremini käima läinud. Trollide hankesüsteem on oluliselt keerulisem.»

Trollid on kallid

Abilinnapea selgitas, et bussidel on olemas järelturg, kust saab neid sõiduvahendeid hankida ja teha kasutusrendilepinguid. Trollidel järelturgu aga pole ning seetõttu on ostu rahastamine oluliselt keerulisem. Pealegi maksavad trollid palju rohkem kui bussid.

Tallinna autobussikoondis korraldas riigihanke, mille võitis firma MAN ning 35 uut bussi saab Tallinn tänavuse ja järgmise aasta jooksul Aasa sõnul ikka päris odavalt.

«Trollid on aga oluliselt kallimad ning selles osas on hoopis raskem mingeid lahendusi leida,» ütles abilinnapea. «Sõnum on aga see, et trolliliiklus peab säilima olemasolevas mahus.»

TTTK-l on praegu koostamisel riigihange uute trollide kapitalirendiks. Linnavalitsus on oma reservfondist eraldanud 100 000 eurot kolme liigendtrolli kapitalirendi sissemaksu tegemiseks, kuid tegelikult võidakse hange teha ka suurema hulga trollide soetamiseks. Aasa sõnul tuleb trollide osas mingi lahendus leida ning selles osas töö praegu ka käib.

«Olen nõus sellega, et osa trolle, mis praegu liinil sõidavad, tuleb maha kanda ja uutega asendada,» märkis Aas.

Tallinna transpordi arengukava lõppes 2010. aastaga ning nüüd tuleb uus koostada. Aasa sõnul on vaja ära oodata tänavu märtsis toimuv rahvaküsitlus tasuta ühistranspordi küsimuses ning alles siis saab põhisuunad lõplikult paika panna. Pikas perspektiivis on vaja arendada trammi- ja trolliliiklust kui keskkonnasõbralikku transporti, kuid hinda arvestades on praegu soodsam osta diislikütusel töötavaid busse.MANi liinibussid vastavad kõigile Euroopa Liidu keskkonnanõuetele.

Eelistatakse busse

TTTK juhatuse esimees Toomas Sepp ütles, et praegu on olemas vaid mõtted, kuidas uusi trolle juured osta, kuid rahastamisskeem tema sõnul veel puudub.

«Linnavalitsuse välja käidud skeem kahe ühistranspordifirma ühendamiseks muudab kindlasti olukorda ning ilmselt vaadatakse üle uus ühistranspordi arengukava,» ütles Sepp. «Isikliku arvamusena võin aga välja ütelda, et kui see arengukava vastu võetakse ja linn lähtub oma finantsvõimekusest, siis hakatakse eelisarendama bussiliiklust.»

Sepp mainis, et kui Tallinnas hakkab 2013. aastast kehtima tasuta ühistransport, siis on kindlasti vaja soetada uusi ühissõidukeid. Küsimus ongi selles, et kas osta busse, trolle või tramme, bussid on aga ilmselt kõige odavam variant.

Eelmise aasta 31. detsembri seisuga oli TTTK koosseisus 104 trolli, millest liikumisvõimelised olid 99. Ülejäänud viis olid mahakandmisel. Viimastel aastatel on TTTK ostnud 56 uut trolli, mis tähandab, et trollide keskmine vanus nooreneb, kuid liinil olevate sõidukite arv väheneb.


Tallinna trollid

Tallinnas on kaheksa trolliliini:

1. liin – Kaubamaja – Mustamäe
2. liin – Estonia – Mustamäe
3. liin – Kaubamaja Mustamäe
4. liin – Balti jaam – Keskuse
5. liin – Balti jaam – Mustamäe
6. liin – Kaubamaja – Väike-Õismäe
7. liin – Balti jaam – Väike-Õismäe
9. liin – Kopli – Keskuse

TTTK koosseisus on 104 trolli, millest liinidel sõidab 99.
Viimastel aastatel on ostetud 56 uut trolli.
Tänavu läheb mahakandmisele 22 vana trolli.

Allikas: PM
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles