Tavatu tööajaga vanemate päästerõngas - ööpäevarühm

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui teisipäeva õhtul lapsele järeletulemisega hiljaks jäänud isa koos tütrega veidi pärast kella seitset koju kiirustas, siis sama lasteaia teises rühmas käis usin meisterdamine. Ööseks lasteaeda jäävad lapsed tegid pilti kosmoselaevadest.

Mustamäe Tähekese lasteaia ööpäevarühma lapsed tulid lasteaeda juba esmaspäeva hommikul ja koju minnakse alles kolmapäeva õhtul. Rühma õpetaja Ljudmilla Ermi sõnul pole nii pikk lasteaias olemine laste jaoks raske.

«Meile täiskasvanutele võib see keeruline tunduda, sest meie tajume aega teisiti, aga kui lapsed on pidevalt siin, siis nad ei taju seda ajavahemikku. Magasid ära, tähendab algab uus päev, tegid uinaku, tuleb õhtu,» selgitas õpetaja. Ermi sõnul uurivad aeg-ajalt tema tuttavad, kas lapsed nii pikalt lasteaias olles oma vanemaid ära ei unusta. «Loomulikult mitte ja kui vanemad neile järele tulevad, siis on rõõmu palju.»

Teisipäeva õhtul jäi lasteaeda magama kümme last, kellest noorim oli nelja- ja vanim seitsmeaastane. Rühma paarikümnest lapsest peavad aeg-ajalt lasteaias ööbima 16 last, kuna nende vanemad töötavad kas õhtuti või on neil vahetustega töö. «Häirekeskuse dispetšer, meditsiiniõde, Maxima kassapidaja, baaridaam, mõlemad vanemad töötavad tehases, kus on vahetustega töö,» loetles õpetaja vanemate ameteid. Aga ööpäevarühmas käib ka laps, kelle ema töötab võõrsil ja kes Eestis on vanaema hoole all.

«Oleme ausad, kolmandikku meie lastest kasvatab vaid ema ja ega neil muud võimalust olegi, et tööl käia,» sõnas õpetaja. Kuna Tähekese lasteaias kolmapäeviti ööbida ei saa, siis tuleb vanematel oma töögraafikuid selle järgi sättida või leida lapsele ööseks hoidja. Lasteaia juhataja Marina Blitsõna sõnul on vanemad uurinud, kas oleks võimalik last kolmapäeva öösiti sinna jätta, aga seni pole see rahanappuse tõttu võimalik.

Ööpäevarühma lapsed on teistest tervemad

Kui üldiselt on lastevanemate seas levinud arvamus, et pikad päevad ja pidev teiste lastega koosolemine soodustab haigeksjäämist, siis ööpäevarühma lapsed on õpetaja kinnitusel hoopis teisest tervemad. «Kui eelmisel aastal loeti lasteaias haiguspäevad kokku, siis meie omad olid teisel kohal. Veel vähem oldi haiged kõige vanemas rühmas,» rääkis Erm.

Tema sõnul on see ka loomulik, sest öörühma lapsed käivad mitu korda päevas õues, võimlevad hommikuti ja kui ilm vähegi lubab, siis tehakse seda õues, lasteaia kokad teevad tervislikku ja just lastele sobivat toitu, ka käiakse sageli lasteaia spordisaalis. «Pooled minu rühma lapsed teevad spagaati ja enamik oskab kukerpalli teha,» rääkis varem liikumisõpetajana töötanud Erm ilmselge uhkusega.

Kuigi rühmatoas on olemas nii teler kui DVD-mängija, siis neid vaadatakse harva. «Aga mis kodus on? Vanemad tulevad töölt, on väsinud ning kui pärast lapse käest küsid, mida sa kodus tegid, siis ütleb, et vaatas telerit ja nii kolm tundi järjest.»

Õpetaja kinnitusel ei erine ööpäevarühma kava kuigi palju tavarühma omast. Kell pool kaheksa on äratus ja edasi kulgeb päev nagu teisteski rühmades. Ainult õhtul, kui teised lapsed hakkavad koju minema, lähevad nemad veel õue mängima.

Enne magamaminemist aga juuakse koos teed. Väikse lauakese peal olid reas nimelised võileivakarbikesed laste lemmikmaiustega, mida lisaks kokkade tehtud pannkookidele tee kõrvale süüa. Keegi oli kodust kaasa võtnud küpsiseid, keegi õuna või pudingi. Pool üheksa hakatakse magama sättima ja kell üheksa peaks algama öörahu. «Tegelikult see nii muidugi ei ole, sest ikka tahab mõni juttu rääkida või otsib keegi lähedust ja läheb öökasvatajale sülle,» tunnistas Erm.

Kabet oskavad kõik põnnid

Ajakirjanike külaskäigu ajal teisipäeva õhtul valmis noorte kunstnike käe all üks raketipilt uhkem kui teine. Vaid ühel tüdrukul paistis veidi igav olevat, kui ta sõbranna liiga kauaks järgmist kabekäiku mõtlema jäi. Kabet oskavad kasvataja sõnul kõik lapsed, nooremad vähem, suuremad rohkem. «Malet nad kahjuks ei mängi, sest mina seda ei oska,» tunnistas kasvataja.

Kosmoslaeva meisterdanud nelja-aastase Kirilli kinnitusel on kõik rühmakaaslased tema sõbrad ja lasteaias meeldib talle kõige rohkem mängida. Kuueaastane Mariana ütles, et talle meeldib lasteaias mängida ja võimelda meeldib samuti. Ka on tal lasteaias kaks sõpra - Alina ja Leena, kellega on hea enne magamajäämist sosistada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles