Tallinna teeneka kultuuritegelase preemia saab Ferdinand Veike

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ferdinand Veike.
Ferdinand Veike. Foto: Mati Hiis/Õhtuleht

Linnavalitsus annab tänavuse teeneka kultuuritegelase preemia lavastajale ning näitlejale Ferdinand Veikele.


2010. aastal asutatud preemia suurus on 4430 eurot ning preemia ja sellega kaasnev tunnistus antakse laureaadile üle Tallinna päeval, 15. mail. Ettepaneku anda teeneka kultuuritegelase preemia Veikele tegi Tallinna kultuuriväärtuste amet.

«Ferdinand Veike on kõrgelt hinnatud ja tunnustatud teatrikunstnik läbi kogu oma elu. Ta on aastakümneid suunanud ja juhtinud eesti nukuteatri arengut ning koolitanud nukunäitlejate ja -lavastajate järeltulevaid põlvkondi. Nukuteatri peanäitejuhina tõi Ferdinand Veike lavale üle 80 lavastuse. 1962. aastal asutas Ferdinand Veike tollase Eesti Riikliku Nukuteatri juurde Teatriühingu õppestuudio nukuosakonna, mille õpilastest kujunes Eesti nukunäitlejate ja -lavastajate raudvara. Tähtsal kohal Ferdinand Veike lavastajatöös olid algupärandid, klassikalised muinasjutud ja folkloor. Nukuteatri sümbolnukuks kujunes pika ninaga puupoiss Buratino, kellele Ferdinand Veike andis kuju ja hääle,» põhjendas kultuuriväärtuste amet oma ettepanekut.

Linnavolikogu SDE fraktsioon tegi ettepaneku anda Veikele tänavune Tallinna vapimärk ja sellega kaasnev aukodaniku nimetus, kuid volikogu otsustas anda vapimärgi volikogu esimehele Toomas Vitsutile.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles