Lapsevanemad soovivad süstlavahetuspunkti lahkumist lasteaia naabrusest

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstlavahetuspunkt asub lasteaia kõrval oleva korruselamu keldris.
Süstlavahetuspunkt asub lasteaia kõrval oleva korruselamu keldris. Foto: Peeter Langovits

Tallinna kesklinnas asuv Mardi lasteaed on hädas kasutatud süstaldega, mis sattuvad lasteaia territooriumile kõrvalmajas asuva süstlavahetuspunkti klientide käe läbi.


Mardi lasteaia lastevanemad nõuavad, et kõrvalmajas asuv süstlavahetuspunkt koliks mujale, sest esmaspäeval leidsid kaks last õues mängides kasutatud süstla ning enda vigastamisest päästsid neid vaid paksud kindad.

«Lapsed olid proovinud, kas süstal torkab või mitte. Õnneks ei jõudnud nad sellega paksudest kinnastest läbi torgata. Hiljem käisid vanemad nendega ka arsti juures, kus kontrolliti laste käed üle ja torkehaavu ei leitud. Nii et kokkuvõttes oli see meie jaoks õnnelik õnnetus,» rääkis Mardi lasteaia direktor Triinu Kotkas.

See on tema sõnul esimene juhus, kus süstal on laste kätte sattunud. Küll aga leiab süstlaid regulaarselt lasteaia heakorratöötaja. Süstlad hakkasid lasteaia hoovile ilmuma pärast seda, kui eelmise aasta kevadel hakkas kõrvalmajas tegutsema süstlavahetuspunkt. Enne seda sattus lasteaia õuele võibolla üks kasutatud süstal aastas, nüüd leitakse neid iga paari-kolme kuu tagant. «Siiani pole midagi juhtunud, aga kas me peame tingimata ootama, kuni mingi õnnetus juhtub,» küsis Mardi lasteaias käiva lapse ema Signe Rosin.

Süstlavahetuspunkti pidava MTÜ Convictus juhataja Kristina Joost ütles, et mõistab lastevanemate ja lasteaednike muret, kuid et sageli on hirmul suured silmad. «Olen lubanud nii meie maja ja kõrvalmaja elanike kui ka lasteaia esindajatele, et kui me näeme, et süstlavahetuspunkti olemasolu tõesti seab kuidagi ohtu lapsi või lähikonnas elavaid inimesi, siis me kindlasti ei jätka seal oma tegevust. Aga siiani ei ole ma seda näinud. Ma saan aru, et inimestel on mitmeid hirme ja et nad on leidnud üksikuid süstlaid, mis kindlasti ei ole ka meeldiv, aga see on ka kõik. Pealegi ei vähendaks meie lahkumine kesklinnas liikuvate narkomaanide arvu,» lausus Joost.

«Ja kui lapsed elavad keskkonnas, kus on nii palju narkomaaniaprobleeme, siis peavad ka vanemad ja lasteaed neile selgitama, et süstlaid ei tohi puutuda, ei tohi nendega haiglat mängida ja ei tohi üksteist nendega torkida. See on kogu ühiskonna probleem, mille ees ei saa lihtsalt silmi sulgeda ja öelda, et need inimesed meile ei meeldi,» lisas ta.

Murelikke lapsevanemaid selline jutt aga ei veena. «Lasteaed võib ju selgitustööd teha. Aga mis juhtub siis, kui mõni doosinäljas narkomaan lasteaia väravast sisse astub? Me pole selle vastu, et kesklinnas oleks süstlavahetuspunkt, aga see ei pea olema lasteaia kõrval. Praegu tundub, et narkomaanid on tähtsamad kui lasteaed,» tõdes Rosin.

Praegu koostamisel olevas pöördumises kõigile asjaga seotud institutsioonidele soovivad lapsevanemad kõigepealt seda, et süstlavahetuspunkt lasteaiast kaugemale koliks. Samuti seda, et punkti rahastav Tervise Arengu Instituut (TAI) sätestaks oma dokumentides edaspidi ka haridusasutuste minimaalse kauguse süstlavahetuspunktidest.

TAI avalike suhete nõuniku Maris Jakobsoni sõnul avati süstlavahetuspunkt selles kohas just seetõttu, et sealsetel tänavatel võis juba varem kohata süstivaid narkomaane. Tema teada on Convictuse ja lasteaia esindajad korduvalt kohtunud, kuid TAI poole on selle murega pöördunud vaid üks lapsevanem möödunud aastal. «Vastasime talle, et oleme igati valmis kohtuma ja koos mõtlema kuidas vanemate ja laste kindlustunnet suurendada, kuid peale seda ta meiega enam kontakti ei võtnud,» ütles Jakobson. Ta oli Joostiga ühel meelel selles, et süstlavahetuspunkti ärakolimine ei vähendaks sealkandis ringiliikuvate narkomaanide arvu.

Tallinna haridusameti üldosakonna peaspetsialisti Leini Jürisaare sõnul ei küsitud haridusametilt süstlavahetuspunkti avamiseks nõusolekut ega teavitatud neid selle avamisest. «Nii kurb ja häiriv, kui see ka pole, on narkomaanid meie hulgas reaalsus ja ükskõik, kus see süstlavahetuspunkt Tallinnas asuks, oleks ta mõne kooli või lasteaia läheduses,» ütles Jürisaar.

Tema sõnul on ka haridusameti töötajad Convictuse esindajatega probleemi arutanud. «Kindlasti kohtume pärast seda juhtumit uuesti ning teeme koostööd ka sotsiaal- ja tervishoiuametiga, et leida lahendus laste maksimaalse ohutuse tagamiseks,» lubas Jürisaar.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles