Kohus jättis Reiska joobes juhtimise karistuse muutmata

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munitsipaalpolitsei endine asejuht Margo Reiska kohtus
Munitsipaalpolitsei endine asejuht Margo Reiska kohtus Foto: Mihkel Maripuu

Harju maakohus leidis, et munitsipaalpolitsei endisele asejuhile Margo Reiskale alkoholijoobes sõidukijuhtimise eest määratud karistus on õige ja jättis rahuldamata mehe taotluse see tühistada.

Reiska ütles pärast kohtuotsuse väljakuulutamist, et tänane otsus ei tulnud talle üllatusena, sest meedias oli juba ette teada tema süüdimõistev otsus. Ta kinnitas, et kaebab otsuse kindlasti edasi.

Kohus leidis, et Reiska joobes juhtimine oli tuvastatud korrektselt ja kahtlust politsei mõõtetulemuste täpsuse osas polnud. Kohtunik Merle Parts ütles otsuse väljakuulutamisel, et Reiska kinnitas allkirjaga alkomeetri tulemustega tutvumist ning ta teadis, et tal oli õigus allkirja andmisest keelduda.

«Reiska on kinnitanud, et on varem töötanud kriminaalpolitseis ja töötas antud hetkel munitsipaalpolitseis - seega pidi ta töökogemusest tulenevalt suhtuma erilise hoolikusega allkirjastatavatesse dokumentidesse,» ütles Parts.

Kohus leidis, et joobes juhtimine pole tegu, kus puudub tahtlikkus. «Kuna Reiska enda kinnitusel oli laual identseid kanne mitu, millest ühes oli alkohol, pidi ta sellesse erilise hoolsuskohustusega suhtuma,» ütles Parts. Nimelt oli Reiska enda sõnul ta tulnud talgutelt, kus jõi ainult morssi.

Reiska oli kohtus kinnitanud, et jätkas ka hiljem liiklemist sõidukiga, mille juhtimiselt ta oli kõrvaldatud. Partsi sõnul näitab see tema suhtumist õiguskorda ja tema väärtushinnanguid.

«Loomulikult lähen järgmisele ringile riigikohtusse, sest politseinikud on rikkunud protsessireegleid. Seal on esinenud ka ümberkirjutamisi algsest protokollist, ei ole arvestatud minu ütlusi ja mu õigusi on rikutud,» ütles Reiska pärast otsuse väljakuulutamist ajakirjanikele. Tema sõnul ei tutvustanud politseinikud talle korrektselt ka eelnevalt tema õigusi ja kohustusi.

«Tegemist on palli ühte väravasse ajamise ehk näidispoomisega. Kinnitan veelkord, et ma ei olnud joobes ja ma üritan seda veelkord tõestada riigikohtus,» lausus Reiska.

Politsei pidas mullu 17. septembri hilisõhtul Tallinnas Järvevana teel kinni auto, mille roolis olnud munitsipaalpolitsei juhataja asetäitja Margo Reiska oli väidetavalt alkoholi tarvitanud.

Reiska vaidlustas politsei esialgse otsuse, mille peale esitas politsei täiendavalt tõendeid. Mees ei nõustunud ka sellega ning viis vaidluse kohtusse. Harju maakohus leidis täna, et politsei määratud karistus oli õiglane.

Munitsipaalpolitsei juhataja Monica Rand lubas Reiskaga töösuhte lõpetada, kui asejuht peaks kohtus joobes juhtimises süüdi jääma, ent vallandas ta kohtuotsust ära ootamata tänavu 6. veebruaril, viidates muuhulgas ka mehe mitmetele distsiplinaarsüütegudele.

Reiska saab kohtuotsuse edasi kaevata riigikohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles