Linnavõim nimetab rahvaküsitlust arvamusuuringuks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnaosavalitsuste kaotamise teemaline rahvahääletus Tallinna linnavalitsuse infosaalis. Pildil Ester Kihno.
Linnaosavalitsuste kaotamise teemaline rahvahääletus Tallinna linnavalitsuse infosaalis. Pildil Ester Kihno. Foto: Mihkel Maripuu

Opositsioonierakonnad heidavad Tallinna linnavõimule ette seaduserikkumisi Tallinna haldusreformi puudutava rahvaküsitluse läbiviimisel, võimulolijate sõnul pole tegu juriidiliselt siduva rahvaküsitluse, vaid arvamusuuringuga.

Linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Remo Holsmer viitab volikogus vastu võetud küsitluste läbiviimise korrale.

«Kui linnaelanike küsitluste läbiviimise korda lugeda, siis seal on must-valgelt kirjas, et küsitluse algatamise peab otsustama volikogu. Eelmisel neljapäeval algatasime volikogus sellelesamale korrale viidates eelnõu, et teha selline küsitlus, nagu seadus ette näeb. Paraku ei võetud seda üldse menetlusse,» nentis Holsmer.

Ta lisas, et Reformierakonna fraktsioon esitab kindlasti õiguskantslerile palve kontrollida praeguse küsitluse seaduslikkust.

«Praegu tundub, et Keskerakond sõidab lihtsalt tuimalt seadustest üle ja teeb küsitlust nii, nagu talle meeldib. Kui neil oleks niimoodi toimimiseks vähimgi juriidiline alus, siis nad oleksid sellele juba viidanud. Praegu seda aga tehtud ei ole,» lausus Holsmer.

Sellele vastuseks teatas küsitlust läbi viiv Tallinna linnakantselei Raepressi vahendusel, et käimasoleva küsitluse näol pole tegu rahvaküsitlusega Tallinna põhimääruse mõttes, vaid arvamusküsitlusega ning seetõttu ei pea selle puhul ka vastavat korda järgima.

Seda kinnitas ka linnavolikogu keskerakondlasest esimees Toomas Vitsut.

«Tegemist on avaliku arvamuse uuringu, mitte rahvaküsitlusega,» ütles ta. Volikogu avalike suhete nõunik Ester Šank lisas, et praeguse küsitluse või siis arvamusuuringu valim ei ole ametliku rahvaküsitluse jaoks piisavalt esinduslik.

Tema sõnul on tegu vaid internetihääletusega, mille tulemused pole linnavõimu jaoks siduvad. Eile nimetas Raepress oma teates arvamusuuringut siiski rahvaküsitluseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles