Riigivõim sõdib Tallinna linnaosade kaotamise vastu

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas Kristiine linnaosas elav Ester Kihno andis eile linnaosade kaotamise plaanile oma «ei»-hääle, sest ei pea seda sammu mõttekaks ega näe selles mingit võitu.
Tallinnas Kristiine linnaosas elav Ester Kihno andis eile linnaosade kaotamise plaanile oma «ei»-hääle, sest ei pea seda sammu mõttekaks ega näe selles mingit võitu. Foto: Mihkel Maripuu

IRLi kuuluva riigikogulase Urmas Reinsalu ettepanekul kavatsevad võimuparteid nullida Keskerakonna plaani kaotada Tallinna  kaheksa linnaosa.


«Eelnõu eesmärk on praegused valimisreeglid säilitada,» ütles Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv Reinsalu, kelle hinnangul on Keskerakonna plaani taga soov tekitada Tallinna üks valimisringkond.



Reinsalu ettepanekul hääletas riigikogu põhiseaduskomisjon eile soolise võrdõiguslikkuse seaduse, avaliku teenistuse seaduse ja Eesti Vabariigi töölepingu seaduse muutmise seaduse eelnõu sisse ka kohaliku omavalitsuse korralduse seadust ning kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seadust muutvad punktid.



Reinsalu tunnistas, et hakata teise eelnõu raames seadust muutma on tavatu, kuid lisas, et sellist kriisisammu sundis tegema Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare juhitud Tallinna linnavõimu plaan kaotada juba sel suvel Tallinnas linnaosad.



Vaidlus valimiskorra üle


Tallinna linnavolikogu keskerakondlasest esimees Toomas Vitsut esitas volikogule veebruari alguses eelnõu, mis näeb ette kaheksa Tallinna linnaosa kaotamist juba sel suvel ning mille tulemusel oleks pealinnas sügisestel volikogu valimistel vaid üks ringkond.



«Parlament ei saa lubada, et linn asub valimissüsteemi määramisel ise seadusandja õigustesse,» ütles Reinsalu. «Siin peab riigikogu andma kiirelt oma regulatsiooni, sest kui seda ei tehta, võib tekkida segadus ning valimistulemusi võidakse hakata viimaks kohtus selgitama.»



Kuigi Vitsut põhjendas linnaosade kaotamist raha kokkuhoiuga, kahtlustasid linnas opositsioonis, kuid riigis võimul olevad parteid (Reformierakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja IRL), et tegemist on lihtsalt sooviga muuta linnavolikogu valimise korda.



Nimelt protestis Keskerakond ägedalt riigivõimu detsembrikuise otsuse vastu, millega parlament tõstis linnavolinike arvu 63-lt 79-le ning jättis volikogu valimistel jõusse põhimõtte, et ringkondadeks on kaheksa linnaosa ning väiksema elanike arvuga linnaosades on ühel häälel rohkem kaalu kui suurema elanike arvuga linnaosades.



Eelnõu homme hääletamisel


Keskerakonna mäekõrgune ülekaal Tallinna valimistel on reeglina põhinenud suurima rahvaarvuga Lasnamäelt hiiglasliku häältesaagi korjamisel ning parteile oleks paslikum, kui lasnamäelase hääl oleks võrdne piritalase omaga.



Homme riigikogus vastuvõtmiseks hääletamisele pandav eelnõu sätestab aga, et linnavolikogu ei tohi linnaosa kaotada volikogu valimise aastal ning et linnaosa likvideerimise otsus jõustub otsuse tegemisele järgneval aastal.



Lisaks seisab eelnõus, et kui linnavõim peakski linnaosad tulevikus kaotama, siis valimised toimuvad ka edaspidi ikka samasuguses kaheksas ringkonnas nagu praegu on linnaosad.



«Nüüd siis on maskid langenud ja, taevale tänu, kõigile saab lõpuks selgeks, mis on Toompea võimuliidule esmatähtis – ajal, kui tuhanded inimesed kaotavad töö ja kindluse homse suhtes ning sukeldume sügavasse kriisi, tegelevad võimujanused valitsuspoliitikud skeemide koostamisega valimiste võitmiseks Tallinnas,» lausus Vitsut eile.



Tema hinnangul peeti just seda silmas nii linnavolikogu suurendamisel 79 liikmeni kui ka eile riigikogus lauale pandud muudatustega. «See on üheselt hinnatav kui omavalitsusliku autonoomia ahistamine jõuvõtetega,» lausus Vitsut.



Tallinn alustas eile avalikku küsitlust linnaosade kaotamise kohta. Kell 17.35 oli hääletusel antud 6844 häält ning 74 protsenti neist olid linnaosade kaotamise vastu.



Kristiines elav Ester Kihno (82) käis hääletamas Tallinna linnavalitsuse infosaalis ning ütles, et on linnaosade kaotamise vastu. «See pole mõttekas ja sellest ei võida midagi,» põhjendas ta.



Samas Õismäel elav Endel Mägedik (72) hääletas linnaosade kaotamise poolt, sest nägi selles võimalust bürokraatia vähendamiseks ja kokkuhoiuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles