Amet: hoone ohutuse eest vastutab selle omanik

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katuseservast lahti tulnud suured karniisitükid kukkusid Teatri Puhveti terrassile.
Katuseservast lahti tulnud suured karniisitükid kukkusid Teatri Puhveti terrassile. Foto: Aleksandr

Tehnilise Järelevalve Ameti hinnangul on vastutus hoonete turvalisuse eest paika pandud seadustega.


Möödunud reedel Tallinna südalinnas Teatri Puhveti väliterrassile prantsatanud suured karniisitükid tõstsid taas päevakorda hoonete turvalisuse teema. «Kogu aeg istus keegi terrassil. Siis jäi terrass hetkeks tühjaks ja karniis kukkuski alla. Jääb üle vaid silmad taeva poole tõsta ja tänada, et nii õnnelikult läks,» ütles kohviku juhataja Indrek Pajumets reedel. Suured krohvitükid purustasid nii kohvikumööbli kui puidust terrassi.

Tallinna munitsipaalpolitsei algatas juhtunu suhtes menetluse, kuid mupo pressiesindaja Monika Lestbergi sõnul saavad nemad tegeleda vaid tagajärgedega, niisuguste õnnetuste ennetamine ei kuulu mupo kompetentsi.

Ehitiste turvalisuse küsimustega tegeleb Tehnilise Järelevalve Amet (TJA). Ameti pressiesindaja Anu Võlma sõnul paneb seadus vastutuse ehitise turvalisuse eest selle omanikule.

«Ehitusseadusest tulenevalt peab ehitise ohutuse ja nõuetele vastavuse tagama ehitise omanik. Ehitise korrashoiu ja ohutuse tagamiseks tuleb ehitist regulaarselt hooldada, teha korralisi ülevaatusi jälgimaks ehitise seisukorda ning vajadusel kaasata ka eksperte,» selgitas Võlma.

Ta lisas, et TJA hinnangul on ehitise omaniku kohutused ehitusseaduses piisavalt selgelt sätestatud. Ehitise omanikku saab ehitusseaduse kohaselt kohustuste rikkumise korral võtta vastutusele ja karistada rahatrahviga füüsilise isiku puhul kuni 300 trahviühikut ja juriidilise isiku puhul 32 000 eurot.

Teatri väljaku äärse hooneterea fassaadilt on näha, et sealt on suuri krohvitükke varemgi alla kukkunud. Üks Postimehe lugeja nägi 29. aprillil, kui suured krohvitükid kukkusid otse inimeste sekka sama kvartali teises küljes, Kaubamaja tn 6 maja ees. Ka seal ei saanud imekombel keegi viga, kuigi õnnetus juhtus kell 15.15 ning suur karniisitükk kukkus pealtnägija sõnul otse ühe noore paari jalgade ette.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles