Kõlvart esitas kapo vastu uue kohtukaebuse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment kapo aastaraamatust.
Fragment kapo aastaraamatust. Foto: Toomas Huik

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart esitas Tallinna halduskohtule kaitsepolitsei vastu uue kaebuse, milles nõuab ebaõigete andmete ümberlükkamist.


Raepressi teatel esitasid kaitsepolitsei ametnikud 12. aprilli pressikonverentsil abilinnapea Mihhail Kõlvarti kohta ebaõigeid faktiväiteid, mis kahjustavad tema au ja väärikust. Kapo peadirektori Raivo Aegi väide, et «Mihhail Kõlvart võitleb Eesti Vabariigis kehtiva seaduse täitmise või selle seaduse vastu, mida kohaliku omavalitsuse ametnikud peaksid täitma» on Kõlvarti kinnitusel vale ja lisaks puudub kapol pädevus eraisikute kohta selliseid hinnanguid avaldada.

«Riigivõimu teostatakse üksnes põhiseaduse ja sellega kooskõlas olevate seaduste alusel – see käib ka kapo kohta. Kapo ei või esitada ebaõigeid faktiväiteid ja subjektiivseid hinnanguid. Õigusriigis on lubamatu, et julgeolekuasutus tegeleb isikute märgistamisega esitades valeväiteid,» selgitas Kõlvart.

Kõlvart taotleb, et kohus kohustaks kapot avaldama oma kodulehel vabanduse ja kohustaks kapot korraldama uut pressikonverentsi, kus vabandatakse esitatud valede faktiväidete eest.

Mihhail Kõlvart lükkab ümber 11. mail k.a. levitatud väited, justkui oleks kohus jätnud rahuldamata tema nn aastaraamatu kaebuse kapo vastu – antud kaebuse menetlus kestab. Kõlvart taotles, et kohus kohustaks kapot juba menetluse ajaks aastaraamatut kodulehelt eemaldama. Kohus leidis, et enne asja sisulist arutelu ei pea kapo seda veel tegema.

Kõlvart nõuab kapolt muuhulgas uue aastaraamatu trükkimist, kus oleks kustutatud või kinni kaetud tema kohta käiv info, samuti isikuandmetele juurdepääsu võimaldamise lõpetamist ning ebaõigete andmete ümberlükkamist, samuti seda, et kohus kohustaks kapot kõrvaldama 2011. aasta aastaraamatu eksemplarid Rahvusraamatukogust, Tartu ülikooli, Tallinna Ülikooli ja Sisekaitseakadeemia raamatukogudest ning maakondade keskraamatukogudest ning asendama sealsed aastaraamatud uue versiooniga.

«Ebaaus ja valedel faktiväidetel tuginev avalik süüdistamine-ristilöömine ei ole demokraatlikule asutusele kohane,» nentis Kõlvart ning kinnitas, et vaidlus kapoga ei ole vaidlus vaidluse pärast, vaid kapo vastu kaebuste esitamine on tingitud kapo ebakorrektsest käitumisest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles