Liiva rahvas pääseb veokite terrorist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auklikule ja olmeprahisele kruusateele rajatakse peatselt Liivametsa tänav, tutvustab Nõmme linnaosavanem Erki Korp.
Auklikule ja olmeprahisele kruusateele rajatakse peatselt Liivametsa tänav, tutvustab Nõmme linnaosavanem Erki Korp. Foto: Mihkel Maripuu

Kui kõik läheb plaanipäraselt, pääsevad Tallinna Nõmme linnaosa Liiva asumi elanikud veel enne aasta lõppu akna taga mürisevatest veokitest, sest nood hakkavad sõitma linna ja Riigiressursside Keskuse (RRK) koostöös ehitatava Liivametsa tänava kaudu.

Praegu sõidavad veokid RRK ladude kompleksi juurde mööda Kalmistu teed, mis kulgeb otse läbi Liiva asumi. Ööd ja päevad sõitvad veomasinad häirivad elanike rahu ning on ka ohtlikud. Jalakäijate kaitseks Kalmistu tee ja Saeveski tänava nurga kõnnitee äärde paigaldatud piire sõidetakse nüri järjekindlusega puruks.

Sellele kõigele tuleb loodetavasti lõpp, kui ehitatakse valmis elamutest kaugemale jääv Liivametsa tänav, mis viib Viljandi maanteelt otse RRK väravasse. Praegu on Liivametsa tänav olemas vaid kaardil. Tegelikult on seal auklik ja raskesti läbitav kruusatee. «Pikka aega käis vaidlus selle üle, kes peaks tee ehitama. RRK leidis, et nemad nagu ei peaks seda tegema, et see on linna ülesanne. Samal ajal on 2005. aastal sõlmitud leping, mis paneb tee ehitamise kohustuse just neile,» rääkis Nõmme linnaosavanem Erki Korp.

Ta selgitas, et kahjuks laseb leping ennast mitut moodi tõlgendada ning nii ongi selle täitmise üle aastaid kohtus vaieldud. RRK juhataja Tiit Karu kinnitas juba möödunud sügisel Postimehele, et ettevõte on valmis probleemi lahendamises osalema. «Selleks oleme koostanud ja rahastanud uue tee detailplaneeringu. Linn aga soovib, et me uue avaliku tee üksinda valmis ehitaksime. Selles seisnebki meie erimeelsus linnaga. Juhul kui Tallinn on valmis uue tee rajamisse panustama, ei ole jätkuvalt välistatud ka meie osalus,» ütles Karu tookord.

Tänavu märtsis sõlmisidki linn ja RRK kohtuliku kompromisslepingu. Selle järgi tasub RRK 207 994 eurot ja 25 senti Viljandi maantee ja Kalmistu tee vahelise ühendustänava ja tänavavalgustuse rajamiseks. Tallinna linn võttis endale kohustuse tänav valmis ehitada hiljemalt 1. juuniks 2013.

«Praegu käib projekteerimine, mille tellis kommunaalamet. Projekt peaks augustiks valmis olema, siis kuulutatakse kohe välja tee-ehituse hange. Et saaks võimalikult kiiresti tööga alustada ja loodetavasti veel tänavu ära lõpetada,» ütles Korp.

«Kuna see on piisavalt suur tee, läheb see linna omandusse ja linn hakkab seda hooldama. Ilmselt hakatakse seda kasutama Viljandi maanteelt otse Liiva kalmistule sõitmiseks, nii et see ei ole ainult ühe erafirma sissesõidutee, vaid siiski üldkasutatav tänav. Tegemist on nn maantee-tüüpi teega, kus pole kõnniteed ja vihmavesi imbub teepeenrasse,» täpsustas ta.

Kui Liivametsa tänav valmis saab, keelatakse veokite liiklus läbi Liiva asumi. Praegugi muudavad autoliikluse Kalmistu teel ebamugavaks kaks tavalisest tunduvalt kõrgemat künnist, kuid nende ületamine on autojuhtidele praegu siiski mugavam, kui sõitmine mööda tulevast Liivametsa tänavat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles