Põhja-Tallinna pargid saavad ametliku nime

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevetööd Kalamaja kalmistu pargis
Kaevetööd Kalamaja kalmistu pargis Foto: Toomas Huik

Tallinna Linnavalitsuse nimekomisjon on teinud ettepaneku määrata neljale Põhja-Tallinna linnaosas asuvale rohealale ametlikeks nimedeks Merimets, Süsta park, Kopli kalmistupark ja Kalamaja kalmistupark.


Tallinna kohanimede määramise korra kohaselt määrab tänavale, nende analoogidele ja asustusüksusest väiksematele nimeobjektidele nime linnavalitsus nimekomisjoni seisukoha ja linnaosavalitsuse kooskõlastuse alusel.

Koostatavas Tallinna rohealade teemaplaneeringus on nimetatud oluline osa Tallinna metsadest, parkidest, puiesteedest, puiestikest, haljasaladest ja haljakutest. Tallinna linna kohanimekomisjon pidas oluliseks antud teemaplaneeringuga üheaegselt korrastada ka Tallinna kohanimesid.

Suur osa Tallinna tuntud kohanimedest, mida ei kasutata aadressides, on mitteametlikud nimed ja ei ole seetõttu kantud ka riiklikusse kohanimeregistrisse. Mõnikord on kasutusel ühe ja sama koha tähistamiseks erinevad nimed. Kuna kohanimed on osa meie kultuuri- ja ajaloost, on oluline nende jäädvustamine.

Kohanimeseadusest tulenevalt on tarvis tagada Eesti kohanimede ühtlustatud kasutamine ning kultuuriliselt ja ajalooliselt väärtuslike kohanimede kaitse. Seetõttu peab nimekomisjon oluliseks, et Tallinna parkidel, metsadel, randadel ja haljakutel oleksid ametlikud, nimemääramise aktiga määratud nimed.

Merimets on samanimelises asumis paiknev mets, mille nimi on siiani olnud kasutusel mitteametliku kohanimena. Süsta park asub Süsta tänava, Kopli tänava ja Kaluri tänava vahelisel maa-alal. See on ligi 6 ha suurune ala, mis on säilinud kunagisest Kopli poolsaarel laiunud ja Eurichi kaardil mainitud Marjamäe metsast. Ajalooline toponüüm Marjamäe mets otsustati aga nimevalikust kõrvale jätta, kuna 2008. aasta jaanuaris määrati Pirita linnaosas paiknevale metsale nimeks Maarjamäe mets ning nii visuaalselt kui kõlaliselt oleks tegemist liiga sarnaste nimedega, mis läheks vastuollu kohanimeseaduses sätestatud nõudega, et kohanime määramisel tuleb välistada kohanimede eksitav sarnasus. Süsta pargi nime kasuks otsustamisel sai määravaks Süsta tänava lähedus ning Põhja-Tallinna linnaosa arengukava, mis näeb ette selle ala edasist väljaehitamist kultuurpargiks.

Kalamaja kalmistupark kavandati pargiks endise Kalamaja kalmistu kohale 1964. aastal. Kopli kalmistupark asub 1774. aastal rajatud ja 1950. aastate alguses hävitatud Niguliste ja Oleviste koguduste kalmistu alal. Mõlemad on alates 1993. aastast riikliku looduskaitse all.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles