Tallinnas saab mitmes kohas jaanipidu pidada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanituli vabaõhumuuseumis.
Jaanituli vabaõhumuuseumis. Foto: Mihkel Maripuu

Peale Tallinna linnaosades toimuvate rahvapidude saab homme lõbusat jaaniõhtut pidada ka Naissaarel ja Viimsi vabaõhumuuseumis.

Kell 15 tähistatakse Jüriöö pargis pidulikult võidupüha. Üles rivistatakse vahipataljon ning mängib kaitseväe orkester. Tavapäraselt jagatakse linnaosadele laiali võidutuli, mille president Toomas-Hendrik Ilves Pärnus kaitseliidu paraadil tervesse riiki laiali saadab. Sellest tulest süttib Jüriöö pargis ka vabaduslõke. Pärast piduliku tseremoonia lõppemist pakutakse linnarahvale tasuta sõdurisuppi ning jaaniõlut.

Mustamäe linnaosavalitsus ja kaitseliit kutsuvad inimesi võidupüha ja maakaitsepäeva tähistama Männi parki. Kell 16 algaval peol esinevad veteranide ansambel, illusionist Erich Udras, kaitseliidu Tallinna maleva puhkpilliorkester ning noored talendid. Kaitseliitlased tutvustavad lahinguvarustust ning näitavad oma oskusi. Kõigile peolistele pakutakse ehtsat sõdurisuppi.

Nõmmel peetakse jaanilaupäeva pidu tavapäraselt Nõmme spordikeskuses (Külmaallika 15a). Esinevad Ott Lepland, Marko Matvere & VLÜ ning Singer Vinger. Toimub ka tuleetendus «Maailma loomine». Lapsi lõbustab piraadikapten Pepe ning lasteteater Trumm etendusega «Suhkrukohvik». Õhtu kulgeb Venno Loosare juhtimisel ning Hardi Volmeri jaanitule loitsu saatel.

Väravad avatakse Nõmmel kell 18, esinejad teevad otsa lahti kell 19.15. Kell kümme õhtul algab tuleetendus ja jaanitule loits. Pidu kestab kella kaheni hommikul. Pilet maksab eelmüügist 10, sooduspilet kaheksa ning perepilet 25 eurot. Kohapealt samal päeval osetetud piletid maksavad vastavalt 12, 9 ja 30 eurot. Kuni 10-aastased lapsed pääsevad peole tasuta.

Haabersti linnaosa jaanipidu toimub Eesti Vabaõhumuuseumis. Tasuta eribuss väljub kell 18 ja 19 Õismäe tee lõpp-peatusest, läbib Haabersti ringi, peatudes igas bussipeatuses ning jõuab lõpuks vabaõhumuuseumi ette. Tagasisõit algab muuseumi eest kell 22.30, 23.30 ja 00.30.

Pidu kestab kella 19-st kuni keskööni ning algab peaväravast jaanitulede süütamise rongkäiguga. Tuled süüdatakse Nätsi tuuliku juures, kiigeplatsil ja külaväljakul.

Nätsi tuuliku juures astuvad üles külalised lähedalt ja kaugelt. Õhtu peaesineja on Läti torupilli- ja trummiansambel Auli. Kiigeplatsi tantsulaval mängivad tantsuks Tuulelõõtsutajad ja teised esinejad. Külaväljakul veab pidu rahvakunstiansambel Leigarid. Köstriaseme talu vana rehetare ees toimuvad rahvalike lemmiklaulude ühislaulmised, Roosta talu pere on väikese jaanitule äärde kogunenud, iidse suvepüha tähistamise juurde kuulub pühalik söömaaeg koos ohverdamise ja muude kommetega.

Kolga talus saab kogeda karjalaste mängulusti – karkudel kõndimist, köievedu, teatevõistlusi ja muud huvitavat. Jõukatsumiste käigus selgitatakse välja tugevaim mees ja naine. Jüri-Jaagu talus saab õppida taimede väge ning tundma vanu jaanikombeid. Ette võetakse ka suitsusauna kütmine ja vihategu. Rusi talu õuel jutustab muinasjutuvestja vanapagana rahaaugumuistenditest ja sõnajalaõuest. Härjapea talus saab perenaiste näpunäidete järgi punuda kauneid kirjuid paelu.

Vabaõhumuuseumi jaanipeo täispilet maksab 12, sooduspilet kuus ning perepilet 24 eurot.

Lõbus jaanipidu toimub ka Naissaarel. Laev Monica väljub homme D-terminali lähedalt kell 11, kuid kohale soovitatakse tulla varem. Saarel viiakse inimesed rongiga peopaika, kus esineb Joel Steinfeldt. Telkida võib tasuta. Tagasi saab Naissaarelt laevaga Monica 24. juunil kell 19. Edasi-tagasi laevapilet täiskasvanule maksab 25 ja lapsele 15 eurot.

Viimsi rannarahva jaanipidu toimub sealse vabaõhumuuseumi platsil mere ääres. Pidu algab kell 18 ja kestab kella kolmeni hommikul. Kell 19 hakkavad mängima ansamblid – Kukerpillid, Legshaker ja 2QStart. Lõke süüdatakse kell 20.

Eelmüügist ostetud pilet maksab kuus ja perepilt 12 eurot. Kohapeal on vastavad hinnad 10 ja 20, seeniorid saavad kuue euroga peole. Koolieelikud ja paadiga tulijad ei pea pileti eest maksma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles