Spiromeetria päeval sai mere ääres kopse testida

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval oli Pirita teel Russalka lähedal telk, kus kõik huvilised said mõneminutilise spiromeetria-testiga tasuta mõõta oma kopsude tervist.


Tegemist oli MTÜ Eesti Kopsuliit poolt Rahvusvahelise Spiromeetria Päeva raames korraldatud üritusega. Vihmasest ilmast hoolimata ei tulnud huvilistest puudu ning aeg-ajalt tekkis telgi ukse taha järjekord.

Riho Kangur sai testiga teada, et tema kopsumaht on normist parem. «Ja selle testi järgi ei tohiks mul kopsudega probleeme olla. Kui minu vanuse ja kehakaalu kohta peaks kopsumaht olema 8,3 liitrit, siis mul oli 10,3. Ja muud näitajad olid ka head,» rääkis Kangur.

Ta sai sealsamas kopsuarstile ära kurta ka mure ennast tunda andvate bronhide kohta. «Seal on väike põletik, mis teeb muret ja siit saadud soovituse kohaselt lähen kohe kontrolli, sest pole mõtet seda niimoodi vinduma jätta. See ei ole kopsupõletik, vaid bronhiit või midagi sellist, aga ravida tuleb seda igal juhul,» ütles ta.

Nendele, kellel kopsutest midagi kahtlast näitas, olid valmis pandud mitmesugused infovoldikud erinevate kopsuhaiguste kohta. Samuti sai konsulteerida kopsuarstiga ning füsioterapeudiga.

«Kopsuhaigused on kogu maailmas üheks peamistest surma põhjustajatest. Kopsuhaigustesse surevate inimeste arv on tõusuteel- peamiselt kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse (KOK), kopsuvähi ja tuberkoloosi tõttu. Kuid paljud kopsuhaigused on ennetatavad või paremini kontrollitavad varajase avastamise korral tänu spiromeetria testile.

Kuna on Olümpia-aasta, siis võiks kopsude testimine tõmmata inimeste tähelepanu ka sellele, et regulaarne füüsiline tegevus aitab hoida ja parandada kopsude tervist. Inimesed, kellel on kopsuhaigus, kardavad, et treening tekitab liigset hingeldust ja ohtu, et hing võib kinni jääda, kuid on tõestatud, et regulaarne füüsiline tegevus parandab elukvaliteeti ja tervist, isegi neil, kellel on kopsuhaigus,» selgitas Kopsuliit oma pressiteates.

Spiromeetria on hingamisteede uuring, mille käigus hinnatakse sisse- ja väljahingatava õhu mahtusid ja kiiruseid. Spiromeetria test aitab avastada erinevate kopsuhaiguste varajasi sümptomeid enne otseste sümptomite avaldumist. Spiromeetria testi võivad teha kõik inimesed, kuid seda soovitatakse eriti neile, kes on üle 40-aastased või on praegused või endised suitsetajad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles