Valitsus toetab Mustpeade maja tagastamist vennaskonnale

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustpeade maja kuulub praegu Tallinnale, aga valitsus toetab selle tagastamist Mustpeade Vennaskonnale.
Mustpeade maja kuulub praegu Tallinnale, aga valitsus toetab selle tagastamist Mustpeade Vennaskonnale. Foto: Andres Haabu

Valitsus ei rahuldanud Tallinna linna soovi jätta õigusvastaselt võõrandatud Mustpeade maja hoonetekompleks Mustpeade Vennaskonnale tagastamata.

«Tallinna linnale me selle maja tagastamist õigeks küll ei pea,» ütles kultuuriminister Rein Lang. Tema sõnul saab kultuuri edendada ja kultuurile tingimusi luua ka majas, mis kuulub Mustpeade Vennaskonnale, see ei pea ilmtingimata kuuluma Tallinna linnale.

«Mustpeade Vennaskond on kinnitanud nii minule kui minu andmetel ka Tallinnale, et nemad ei kavatse teha Tallinna Filharmooniale mitte ainsatki takistust oma tegevuse edendamiseks Mustpeade maja, suisa vastupidi, nad sooviksid seda maja kõpitseda, et see ja kõik ruumid näeksid paremad välja,» rääkis Lang valitsuse pressikonverentsil.

Seetõttu pole kultuuriministri hinnangul Tallinna Filharmoonial põhjust karta, et teda kuidagimoodi hakatakse seal ahistama.

«Uurisin ka Tallinna linna plaane ja võimalusi Mustpeade majale lähitulevikus hädapärast remontigi teha. Sealt ma sain vastuse, et sellist raha Tallinnal ei ole. Sellisel juhul jääb pisut mõistmatuks meediasõda, mida Tallinn on pidanud, et mingil juhul ei tohiks maja tagastada vennaskonnale, kes on valmis seda korras hoidma ja looma Tallinna Filharmooniale tingimused; samal ajal tuleks see anda Tallinna linnale, kel pole vahendeid selle korras hoidmiseks,» imestas Lang.

Valitsus leidis, et Mustpeade maja kasutamine kultuuriobjektina jätkub Mustpeade Vennaskonna ja Tallinna linna koostöös ka hoone tagastamise korral.

«Nii et loodame, et see aastaid kestnud protsess leiab lõpuks lahenduse ja maja saab endale õige peremehe ja Tallinna Filharmoonia endale lepingupartneri,» ütles Lang.

Mustpeade Vennaskond tekkis algselt vallaliste kaupmehesellide ja kaupmeeste gilditaoline ühendusena rohkem kui 600 aastat tagasi, 1399. aastal. 19. sajandi lõpust kuni tänaseni on Vennaskond kultuuri- ja seltskondlik organisatsioon, mille ülesandeks on «ausa kaupmeeskonna üldkasulike ja kultuuriliste püüete eest hoolitsemine ning hansatraditsioonide säilitamine».
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles