Raeapteek tutvustab keskaegseid ravimite valmistamise viise

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeapteek.
Raeapteek. Foto: Arno Saar/Õhtuleht

Keskaja päevade raames kutsub Raeapteek kõiki huvilisi tutvuma senini kasutusel olevatest taimedest ravimite valmistamise viisidega.


Apteek kutsub reedel ja laupäeval kõiki huvilisi apteegi muuseumis sisse seatud taimetuppa, kus tutvustatakse keskaegseid taimedest ravimite valmistamise viise ja vastavat atribuutikat- herbariseerimine, destilleerimine ja tinktuuride valmistamine. Näha on valik ravimtaimi, keskaegsete munkade herbaariumipressi mudeli järgi valmistatud töövahend, destillatsiooniaparaat jm põnevat. Huvilised saavad esitada küsimusi ja praktilist nõu taimede säilitamise osas.

«Siin tekib omamoodi klubiline suhtlus, kus osalised vahetavad kogemusi ja ühest teemast arenevad uued,» märkis raeapteegi projektijuht Silja Pihelgas, kes töökodade tegevust ja loenguid muusemis koordineerib. Pihelgase sõnul on neil tänu heale koostööle turismifirmadega apteegis pidevalt turiste, kes huvituvad nii apteegi ajaloost kui ostavad kaasa unikaalseid tooteid-suveniire.

Müügil on vana Raeapteegi klarett, martsipan, raeapteegi oma teesegud, tinktuuripõhjad ja palju muud huvitavat. Raepteegi koostööpartneriteks on ka Ukraina Kultuurikeskus, Tartu Ülikooli Farmaatsia Instituut, Kubja ürditalu ja Merimetsa tugikeskus.

Tänavu kevadel täitus 590 aastat Raeapteegi esmamainimisest. Praegustel andmetel on Raeapteek vanim samades ruumides järjepidevalt töötav tegevapteek Euroopas ja meditsiiniasutus Eestis, samas ka vanim ühes ja samas hoones järjepidevalt töötanud ettevõte Eestis. Siit on alguse saanud Eesti Ajaloomuuseum, Eesti farmaatsiatehas, K.C.Fick`i fajansimanufaktuur ja teised väärikad asutused.

Raeapteek oli lisaks ravimite valmistamise ja müügi kohale ka omamoodi klubi ning linnakodanike seas väga populaarne kokkusaamise koht. Peale ravimite müüdi siin ka paberit, tinti, kalliskive, vürtse ja püssirohtu. Kaks kuulsat toodet, mille retseptid pärinevad 15. sajandist ning mida müüakse tänagi, on Raeapteegi klarett ja Raeapteegi martsipan.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles